Личности

Почина Владимир Жириновски

Почина Владимир Жириновски

жириновски991-ratio-vladimir-zhirinovski

 

 

 

Владимир Жириновски, лидер на силно националистическата Либерално-демократическа партия на Русия е починал. Това съобщават международните медии, позовавайки се на председателя на руската Дума Вячеслав Володин.

 

„След тежко и дълго боледуване почина Владимир Волфович Жириновски“, каза председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин по време на пленарното заседание.

 

Той бе настанен в болница в началото на февруари с коронавирус. Ваксниран с 8 дози.

 
Депутатите запазиха минута мълчание в памет на политика. Кончината на Жириновски идва малко преди 76-ия му рожден ден на 25 април.

 

Владимир Вольфович Жириновски, роден на 25 април 1946 като Владимир Волфович Еделщайн, е руски политик, полковник от Руската армия.

 

 

Роден е в Алма Ата, бившата столица на тогавашната Казахска ССР (днешна Република Казахстан).

 

 
Баща му Волф Еделщайн е евреин, роден през 1907 г. в гр. Костопол, Ровненска област, Украйна. След като силите на Оста окупират Ровненска област, родителите и сестра му са разстреляни, а той и по-малкият му брат Аарон са евакуирани в Алма Ата. Там той се запознава с майка му Александра Павловна Жириновская, рускиня по произход.

 

 
След войната Волф и брат му, тъй като са с полски паспорти (до 1939 г. Ровненска област е била в пределите на Полша), са принудени по заповед на Сталин да се върнат в Полша.

 

 

Няколко пъти е била отказвана виза на баща му за СССР, поради което е принуден да живее далеч от семейството си и изгубва връзка с тях, заминавайки за Израел.

 
Той е основател и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, заместник-председател на Държавната дума, член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 6 пъти участник в президентски избори. Считан за популист и политически ветеран.

 

 
Въпреки нейното име, създадената от него Либерално-демократическа партия на Русия е смятана за ултра-националистическа партия.

 

Блиц

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023