Политика

ПП внесе проект за осигуряване на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна

ПП внесе проект за осигуряване на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна

 

big_Narodno_Sabranie

 

Проект за решение за осигуряването на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна според възможностите на България бе внесен от „Продължаваме промяната“.

 

 

Това стана след като двете предложения на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ за осигуряване на военна помощ за Украйна отпаднаха от дневния ред на комисията по външна политика, съобщава БНТ.

 

 

Предложението включва също парламентът да даде мандат на МС за оказване на финансова и хуманитарна помощ за Киев, законодателни и организационни мерки в подкрепа на бягащите от войната украински граждани, както и цялостен пакет от мерки за преодоляването на последиците от наложените санкции в икономически аспект и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

 

 

„Безспорен факт е, че войната в Украйна засяга цяла Европа и че защитата на свободата и демокрацията е основна ценност на Евроатлантическа България.“, се казва в мотивите към проекторешението.

 

 

 

Военният министър беше извикан по спешност от комисията по външна политика тази вечер. Депутатите от Комисията по външна политика в парламента одобриха проекторешение да предоставим допълнителна помощ на Украйна, но няма да пращаме оръжия, предаде бТВ.

След като 3 седмици спориха, четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до решение да предложат 3 вида помощ на Украйна – техническа, финансова и хуманитарна.

 

Предложението беше прието с 11 гласа „за“, против – пет, без въздържали се.

В комисията бяха разгледани три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и „Демократична България“, които предлагат предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, бяха отхвърлени, уточнява БТА.

В заседанието на комисията за разглеждането на точката участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и заместник-външния министър Ирена Димитрова.

Проектът предвижда:

– Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България;

– Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България;

– Подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

В мотивите е посочено, че по този начин страната ни участва в солидарните действия на съюзниците в ЕС и НАТО за възстановяване на мира и сигурността в целия регион.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ и вносител на проекта за решение Атанас Михнев заяви пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки. Ето какво още каза той:

„В решението се казва „техническа помощ за защитни цели“. Това е формулировката, която успяхме да постигнем заедно с всички коалиционни партньори. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е възможно за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на отбраната, за да видим с какво всъщност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остане в топката на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като конкретен пример“.

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024