Русия

Путин към Европа: Не можете да се откажете напълно от руския газ, ние се насочваме на изток

Путин към Европа: Не можете да се откажете напълно от руския газ, ние се насочваме на изток

 

1010x570

 

 

Президентът Владимир Путин обяви, че Москва ще работи за пренасочване на енергийния си износ от Запад в посока на Изток към Азия, докато европейските страни се опитват да намалят зависимосттаси  от руския експорт, добавяйки, че Европа няма да може веднага да се откаже напълно от руския природен газ, въпреки че това може да е възможно в бъдеще, съобщава Ройтерс.

 

 

 

„Удивителното е, че т. нар. партньори от „неприятелски“ страни признават, че няма да могат да се справят без руски енергийни ресурси, включително без природен газ, например. Сега в Европа няма рационална замяна на руския газ“, каза Владимир Путин по време на видеозаседание на правителството, предавано по телевизията.

 

 

Той посочи, че Европа, говорейки за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара.

„Неприятелските страни признават, че не могат без руски енергийни ресурси“, отбеляза Путин.

 

 

 

Той обаче призна, че „най-острият проблем“, пред който е изправена руската енергийна индустрия, е „нарушаването на логистиката на експортните доставки“, свързано със западните санкции. Той отбеляза, че в момента има смущения в плащанията за петрол и газ, като увери, че Русия „радикално ще увеличи“ дела на плащанията в национални валути по отношение на износа.

 

 

Руската „специална военна операция“ в Украйна предизвика преразглеждане на енергийните приоритети на 27-те държави членки на ЕС, тъй като Брюксел се стреми „да изтръгне“ страните от зависимост им от Русия, която доставя около 40% от природния газ в блока.

 

 

С оглед на всичко това Путин заяви по време на срещата, че страната трябва да „ускори изпълнението на инфраструктурни проекти“, за да може да пренасочи своя износ на енергия от Запад към Изток.

 

 

 

Той призова руското правителство да започне работа по план за разработване на „нови системи за транспортиране на нефт и газ“. Руският държавен глава подчерта, че планът трябва да бъде готов до 1 юни, без никакво забавяне.

 

 

Путин добави, че е „необходимо да се предвиди изграждането на нови нефтопроводи и газопроводи от находищата на Западен и Източен Сибир“. Русия ще трябва да изгради инфраструктура, за да увеличи енергийните си доставки за Азия. Той също така посочи, че руският износ на енергия трябва да бъде пренасочен и към Африка и Латинска Америка.

 

 

 

Русия вече започна тръбопроводни доставки на природен газ за Китай в края на 2019 г. след години на усърдни преговори и съгласие за намаляване на цените на горивото, напомня Ройтерс.

Източник: БНР

 

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024