Русия

Путин: Нямаме нищо общо със събитията в Буча, но знаем кой и как извърши тази провокация

Путин: Нямаме нищо общо със събитията в Буча, но знаем кой и как извърши тази провокация

1010x570

 

 

Руската армия няма нищо общо със събитията в украинския град Буча, но Москва знае от кого и как е извършена тази провокация. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си във вторник в Москва с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщава ТАСС.

 

 

 

Според него руско-украинските преговори в Истанбул „успяха да постигнат доста сериозен пробив“. „Но, за съжаление, след постигането на тези споразумения и след нашите, според мен, доста ясно демонстрирани намерения да създадем благоприятни условия за продължаване на преговорите, бяхме изправени пред провокацията в село Буча, с която руската армия няма нищо общо“, заяви Путин.

 

 

Той увери, че Москва знае „кой го направи, кой е подготвил тази провокация, с какви средства, какви хора са работили по нея“. След това, както отбеляза президентът на Руската федерация, позицията на преговарящите от Украйна за по-нататъшно уреждане се промени драстично: те „се отклониха от предишните си намерения да оставят настрана въпросите за гаранциите за сигурност и територията на Крим, Севастопол и републиките на Донбас“.

 

 

 

Въпреки това, добави Путин, преговорите продължават. „В момента те се провеждат в онлайн формат. Надявам се все пак това да ни доведе до някакъв положителен резултат“, посочи той.

 

 

 

Снимка: ТАСС

 

 

На срещата с Путин Гутериш заяви, че разбира претенциите на Русия около ситуацията в Украйна, както и по отношение на европейската и световната сигурност,. Генералният секретар изрази загриженост за ситуацията в Украйна и добави, че разбира недоволството от страна на Русия, но изтъкна, че то „трябва да бъде решено въз основа на различните инструменти, предлагани от Устава на ООН“ и че „нарушаването на териториалната цялост на която и да е страна е напълно несъвместимо с Устава на международната организация“.

 

 

ООН е готова, заедно с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), да направи оценка на ситуацията в „Азовстал“ относно евакуацията на цивилното население до два или три дни, каза още Гутериш.

 

 

От своя страна Путин посочи, че осигурените от Русия хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от Мариупол функционират и по тях града са напуснали 130-140 хил. жители. Руският президент допълни, че украинските военни са длъжни да освободят цивилните граждани от територията на завода „Азовстал“ в Мариупол, ако те действително се намират там.

 

 

 

Руският лидер отбеляза, че ситуацията в този град е „трагична, но всъщност е проста“. „Току-що разговарях с  Ердоган, той говори за сраженията, които се водят там. Там няма бойни действия! Те приключиха, в Мариупол няма военни действия, те са прекратени“, каза Путин.

 

 

 

Руският президент изрази готовност страната му да предостави възможност на представители на ООН и Червения кръст да се запознаят с условията, при които са държани украински военнопленници.

Източници: ТАСС, БТА

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024