Политика

Решено: Столичният съвет преименува ключови места в София с украински имена

Решено: Столичният съвет преименува ключови места в София с украински имена

руско посолство България

 

 

 

Алея, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна”, а градинка в близост до посолството ще носи името „Борис Немцов”. Това гласуваха общинските съветници на заседанието си днес.

Пространството пред посолството на Руската федерация ще носи името „Героите на Украйна“. Предложението на общинските съветници от ГЕРБ-СДС беше прието с 32 гласа „ЗА“ и 16 „против“.

 

Пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ пък ще бъде наречено на името на Борис Немцов. Предложението бе гласувано с 33 гласа „ЗА“, 12 „против“ и двама „въздържали се“. До момента и двете пространства бяха безименни.

 

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

 

 

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“.

 

 

Също така, столичният общински съвет реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столична община редом до българското.

 

Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14.

 

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

 

 


В дискусията се включиха и народните представители от „Възраждане“ Петър Петров и Николай Дренчев. Те също се изказаха „против“ издигането на украинския флаг. Призовавам общинските съветници да не взимат това решение, настоя Петров.

 

Блиц

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024