Политика

„Руски проучвания“ избиха рибата за българите навръх 1 април: само 1.3% харесват Путин, над 90% подкрепят НАТО!

„Руски проучвания“ избиха рибата за българите навръх 1 април: само 1.3% харесват Путин, над 90% подкрепят НАТО!

03a59be0372d0820814ed23866f9ded8-KYO_0049_compress42

 

 

Одобрението към политиката на руския президент Владимир Путин в България спада драстично. Към 30 март 2022 г. то е едва 1,3 %. Това показвали проучванията на Всерусийския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ). Недоверието към президента на РФ стигало рекордните 96,4%, а 2,3 на сто нямат мнение, пишат и се преписват един други разни наши сайтове.

 

 

 

Интервютата били направени по искане на Правителството в Москва и по решение на Националния съвет по отбраната.
 

Такова проучване, разбира се, няма и никога не е имало, но на 1 април и най-дърварският хумор е разрешен.

 
За същият период: 10-30 март 2022 г. друга голяма социологическа агенция – Ливада център /забележете – Ливада, не Левада, както е правилно/посочва 1,1 на сто доверие към Путин сред българите.

 

 

 

Подобно проучване било извършено още в Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния. В Полша доверието в политиката, провеждана от Путин е 0,12, а в Естония още по-ниско.

 

 

Картинката става още по-забавна, като незнайно защо се вклинява местно проучване за политико-партийните нагласи към момента у нас, въпреки че не сме пред избори:

 

 

Ако в момента се проведат предсрочни избори в България руската ВЦИОМ основните партии биха постигнали следните резултати: „Демократична България“ 34%, „Продължаваме Промяната“ – 30%, а „Изправи се БГ“ – 21 на сто. Следват ДПС с 6%, БСП – 3,1 на сто и „Възраждане“ с 1,2%. Партия „Русофили за България“ постига 0,003 от вота.

 

ГЕРБ напълно отсъства от играта.

 

 

Доверието в Европейския съюз пък достига 91%. На въпроса дали българите вярват в НАТО, с „ДА“ отговарят 93 на сто от анкетираните. На същите въпроси пред Ливада център анкетираните отговарят, че вярват в ЕС – 89 на сто, а в НАТО 91%.

 

 

 

Резултатите от тайните проучвания на терен в страната ни (и други страни от Източния блок) са представени на президента Владимир Путин. Не е ясно, каква е била неговата реакция. По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков официално заяви, че от Москва ще бъдат изгонени 11 български дипломати. Ще бъдат оставени само двама.

 

 

 

Говорителят на Външното министерство на Русия Мария Захарова на свой ред обяви, че се очаква Руската федерация да скъса дипломатически отношения с България и посланик Елеонора Митрофанова да бъде изтеглена от София.

 

 

 

От Роскомнадзор са спуснали разпореждане до официалните руски медии, отразяващи действията на правителството, да не публикуват резултатите от мащабното социологическо проучване.

 

 

На двете социологически изследвания са участвали  3098 респонденти за ВЦИОМ и 2998 за Ливада център от 27 региона в България.

 

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024