Политика

Урсула хвали властта: Планът за възстановяне на България е изключителен, подкрепя 60% Зеления преход

Урсула хвали властта: Планът за възстановяне на България е изключителен, подкрепя 60% Зеления преход

 

планbig_payimage-528116

 

Урсула фон дер Лайен каза нещо хубаво за България, като засипа със суперлативии хвалби правителството на Петков.

 

Планът на България е изключителен, подкрепя 60% Зеления преход. Това каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след срещата си с премиера Кирил Петков.

 

 

„Скъпи Кирил, благодаря за топлото посрещане. С нетърпение очаквам посещението в Софийския университет, знам, че това е мястото, където са базовите постижения на България.

 

 

Говорихме, че трябва да съчетаем постиженията на науката с бизнеса. Иновациите са изключително важни за икономиката“. ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България, каза фон дер Лайен.

 

 

„Това е изключителен план, почти 60% от него подкрепя зеления преход – това е важно и добре дошло. Имаме нужда България да е с нас по пътя към климатична неутралност в ЕС”, допълни тя. Българският план бе определен като „много добър” и като един от най-зелените, които Комисията е получила. „60% от него са посветени на Зеления пакт.

 

 

Важно е да имате траектория за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. Това е един от най-амбициозните планове, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт”, подчерта тя.

 

 

Председателят на ЕК посочи, че България се насочва към две от основните и важни теми от Механизма за сътрудничество и проверка – реформата на Антикорупционната комисия и отчетността на главния прокурор. „Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от Механизма. Така ще постигнете целите си”, категорична бе Фон дер Лайен.

 

 

Като добри примери от плана председателката на ЕК посочи декарбонизацията и съхраняването на енергията. Инвестиции в зелени мрежи, в диверсификация, за да не бъдем зависими от руски енергоизточници.

 

 

 

„Най-после Имаме механизъм, който да контролира главния прокурор. Това е съдия, който временно ще влезе в ролята на разследващ прокурор, а след това ще се върне като съдия, за да няма конфликт на интереси“. Това каза след срещата  премиерът Кирил Петков, пише actualno.com.

 

 

„Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Едновременно с това правим реформа в антикорупционната комисия и големи реформи в процеса на извършване на обществените поръчки“.

 
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/ursula-fon-der-lajen-planyt-na-bylgarija-e-izkluchitelen-news_1736075.html?fbclid=IwAR1MCc5kmRt5y8jGjQVQi7Xm72JJp17KnUGEpEE7YoToBgfwFZBNeBN-9-Q © Actualno.com



Проверка на фактите: 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024