Икономика

Шефът на BASF за енергийното ембарго срещу Русия: Наивни немски моралисти ще унищожат германската икономика

Шефът на BASF за енергийното ембарго срещу Русия: Наивни немски моралисти ще унищожат германската икономика

 

 

Screenshot_4-10

 

 

Бойните действия в Украйна принудиха главния изпълнителен директор на немския химически концерн BASF Мартин Брудермюлер да се усъмни във всичко, което е знаел досега, пише Frankfurter Allgemeine. Ако началникът на Кремъл Владимир Путин спре доставките на газ за Германия или Берлин им наложи ембарго, „колелата на химическата индустрия ще спрат“, предупреждава той.

 

 

 

И това ще се случи и на фона на мащабна трансформация на производството в концерна, чиито продукти ръководството иска да направи климатично неутрални, обясни той. За да направите това, електрификацията на оборудването се извършва вътре в предприятието. В същото време Брудермюлер винаги се е застъпвал за развитието на възобновяеми енергийни източници. Той иска да бъде в челните редици на зеленото движение, тъй като зеленият подход дава на компанията предимство на международния пазар. Но трансформацията ще отнеме време и спирането на руския газ ще го изложи на риск.

 

 

Брудермюлер е силно поразен от настоящата ситуация, че много хора в страната, включително тези на високи позиции, не разбират как работи производствената верига. Те не разбират какво е в основата на просперитета на Германия и как работи нейната индустрия и дори не си представят как спирането на химическото производство и липсата на лакове, пластмаси, пяна, торове и дори лекарства ще се отразят на икономиката.

 

 

„Наивните моралисти“, които осъждат военните действия на Русия в Украйна, са способни напълно да унищожат германската икономика. Брудермюлер дори „загуби търпението си“, когато чу известен икономист да нарече газовия бойкот приемлива мярка. Според шефа на BASF основните поддръжници на този подход са тези, които не носят никаква отговорност.

 

 

 

Германският бизнесмен изпитва истинска „физическа болка“, представяйки си как ще изглежда бъдещото газоснабдяване на Европа. Вместо да купува евтино руско синьо гориво, шистовият газ от Съединените щати първо ще бъде превърнат в течна форма, след това ще бъде транспортиран през океана с танкери до Европа и след това ще бъде превърнат обратно в газ по време на трудоемък процес. Последствията от украинската криза ще се усещат от европейската и германската индустрия още дълго време, дори след като войната спре. Съединените щати ще получат газ за една шеста част от цената, която плащат европейците. В същото време Китай и Индия, които не се присъединиха към санкциите, вече намалиха цената на производството си с 20%.

 

 

 

Войната в Украйна застрашава не само доставките на газ за Германия и отношенията й с Русия, но и глобализацията, каза Брудермюлер. Лично за него, това което се случва е много обезпокоително. Факт е, че BASF е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Китай и концернът вече е започнал изграждането на голяма производствена площадка там на стойност $10 млрд.

 

 

Това е най-голямата еднократна инвестиция за компанията. Сега, заради проруската си позиция, Западът може да започне все повече да възприема Поднебесната империя като противник, поради което този проект ще стане и политически, опасява се Брудермюлер.

 

Труд

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024