Русия

Шойгу докладва за превземането на Мариупол. Путин отмени щурма на „Азовстал“: Блокирайте го така, че муха да не прелети!

Шойгу докладва за превземането на Мариупол. Путин отмени щурма на „Азовстал“: Блокирайте го така, че муха да не прелети!

шойгу-пути278398598_744134160282511_8711201317595945851_n

 

 

 

Въоръжените сили на Руската федерация и силите на Донецката народна република (ДНР) освободиха град Мариупол, съобщи министърът на отбраната ген. Сергей Шойгу на президента Владимир Путин в четвъртък, предаде ТАСС. Путин нареди да се отмени щурма срещу „Азовстал“ от съображения за опазване на живота на руските военни.

 

 

 

На среща в четвъртък със Сергей Шойгу Владимир Путин нарече „нецелесъобразен“ щурма срещу индустриалната зона „Азовстал“ в Мариупол и нареди да бъде отменен. „Така е, когато трябва да мислим, тоест винаги трябва да мислим, но в този случай още повече за опазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да слизаме в тези катакомби и да пълзим под земята в тези промишлени съоръжения“, подчерта президентът.

 

 

 

„Блокирайте тази индустриална зона така, че муха да не прелети“, нареди Владимир Путин.

 

 

Путин също така нареди на Шойгу още веднъж да бъдат приканени всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят. „Руската страна гарантира техния живот и достойно лечение в съответствие със съответните международни правни актове. На всеки пострадал ще бъде предоставена квалифицирана медицинска помощ“, каза руският президент.

 

 

 

Шойгу докладва на Путин, че целият Мариупол е под контрол, украинските бойци са блокирани на територията на завода „Азовстал“. Евакуирани са над 142 хил. граждани, всички заложници в пристанището са освободени.

 

 

„Днес целият Мариупол е под контрола на руската армия, народната милиция на Донецката народна република, а територията на завод „Азовстал“ с останките от намиращите се там националисти и чуждестранни наемници, е надеждно блокирана“, заяви Шойгу, цитиран от ТАСС.

 

 

Междувременно АФП съобщи, че четири евакуационни автобуса с цивилни са успели да напуснат Мариупол, позовавайки се на украинския вицепремиер Ирина Верешчук.

 

 

 

Последните украински войници, които все още остават там, укрепени в завода „Азовстал“, отказват да се предадат, настоявайки пред международната общност за „гаранции за сигурност“, за да се изтеглят.

 

 

Няколкостотин цивилни, останали без храна и вода, се намират в металургичния завод „Азовстал“ заедно с 36-и батальон на украинската армия и батальона „Азов“, съобщиха украинските власти, цитирани от БТА.

 

 

 

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк предложи снощи да бъдат проведени „специален кръг преговори“ с Русия за „спасяването“ на бойците и цивилните.

 

 

Източник: ТАСС, БТА

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024