САЩ

CNN: САЩ и съюзниците с по-дългосрочна цел във войната в Украйна – да нанесат съкрушителен удар по Русия

CNN: САЩ и съюзниците с по-дългосрочна цел във войната в Украйна – да нанесат съкрушителен удар по Русия

 

1010x570 (1)

 

 

Американският министър на отбраната отбеляза, че Вашингтон „ще продължи да мести и небето, и земята“, за да задоволи потребностите на Киев

САЩ и съюзниците им си поставиха нова, по-дългосрочна цел във войната в Украйна. Те искат да нанесат толкова съкрушителен удар на полето на боя по Русия, че тя повече да не може в бъдеще да повтори атаката си по съседна държава.  Това съобщава CNN, позовавайки се на източник от Съвета за национална сигурност на САЩ. Същността на новата цел е „да бъде победена Русия на бойното поле толкова решително, че тя да се въздържа от всякакви нови атаки“.

Източникът на CNN от Съвета за национална сигурност на САЩ казват, че са планирали от месеци как да „направят тази инвазия стратегически провал за Русия“. „Искаме Украйна да спечели“, казва служителят. Сега усилията на САЩ са „насочени към руската отбранителна индустрия, за да се подкопае икономическата и военната мощ на Русия“.

Друга формулировка на стратегията на Вашингтон е „Русия излиза от конфликта по-слаба от преди“. В същото време американските служители не са казвали директно това преди, твърдят журналистите. Напротив, те ясно даваха да се разбере, че може да бъде постигнато споразумение чрез преговори.

Сега се смята вече и че „военната подкрепа за Украйна може да доведе до сериозни удари срещу Русия, което ще отслаби нейния дългосрочен военен потенциал, което ще донесе стратегически ползи за Съединените щати“.

Доставката на оръжия за Украйна, източниците на CNN наричат „инвестиция в неутрализацията на руската армия и флот през следващото десетилетие“.

Днес САЩ проведоха преговори за оказване на помощ на украинската армия с 40 страни-съюзници.

В САЩ заявиха, че са готови да „преместят и небето, и земята“, за да помогнат на Украйна да победи във войната с Русия. Такова изявление направи американският министър на отбраната Лойд Остин в хода на посветена на подкрепата и засилването на отбранителните способности на Украйна среща с министрите на отбраната на 40-те страни съюзници в Германия, пише Тhe Guardian.

Говорейки в авиобазата Рамщайн в югозападната част на Германия, Остин обеща „да помогне на Украйна да победи в борбата с несправедливото нахлуване на Русия и да укрепи отбранителната способност на Украйна за бъдещите предизвикателства“.

„Как ние днес виждаме утрешния ден, страните по целия свят са единни в нашата решимост да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу империалистическата агресия на Русия. Украйна явно вярва, че може да победи, всички тук също вярват в това“, заяви шефът на Пентагона.

Той припомни, че САЩ вече са представили на Украйна повече въоръжения, отколкото на който и да е друг в света. И възнамеряват и в бъдеще да помагат на украинската армия, за да победи във войната.  Лойд отбеляза, че САЩ „ще продължат да местят и небето, и земята“, за да задоволят потребностите на Киев.

Шефът на Пентагона също заяви, че нахлуването на Русия в Украйна е „неоправдано“ и припомни за престъпленията на руската армия срещу гражданското население. „Ние днес всички изхождаме от позицията на моралната яснота – Русия води война по собствен избори, за да задоволява амбициите на един човек. Украйна води война по необходимост, за да защити своята демокрация, своя суверенитет и своите граждани“, подчерта Лойд.

По-рано бе съобщено, че Русия е разпратила протестна нота до всички страни, доставили оръжия на Украйна, със заплахата за „непредсказуеми последствия“.

 

Източник: blitz.bg, CNN

 

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024