Здраве

Доц. Мангъров с новини за новия хепатит, който протича тежко при децата. Има ли основания за тревога?

Доц. Мангъров с новини за новия хепатит, който протича тежко при децата. Има ли основания за тревога?

 

phpybqpsl_559x345

 

 

Случаи на новия вид хепатит, който разболява деца, има регистриран в 14 държави. Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от различни страни от Западна Европа и САЩ. Тревожното е, че има малка част от заболелите, при които болестта протича остро.

 

 

 

Това заяви директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ Благомир Здравков по Нова тв. „Организацията в момента на нашето здравеопазване не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с болница в чужбина, обясни той.

 

 

 

„По тази причина още миналата седмица съм изпратил доклад до министър на здравеопазването, с който я запознавам с този пролем. Трябва да успокоим хората, че място за паника няма. За щастие, честота на тежките хепатити е доста ниска”, каза още Здравков.

 

 

 

„Към момента не сме наблюдавали при нас точно този тип хепатит”, успокои той. И допълни, че родителите трябва да наблюдават за уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията при децата си.

 

 

 

До момента в света имаме около 180 случая на този хепатит при деца до 16 години. Те нямат други заболявания. При тях не се установяват някои от досега известните причинители на хепатит, заяви инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров. „Това са случаи на хепатит, причинен от неизвестен вирус, който е силно неавтоимунен.

 

 

 

При наблюдаваните деца около 10 на 100 са стигнали до чернодробна трансплантация, което означава, че са развили остра чернодробна недостатъчност”, посочи още той.

 

 

 

„Явно имаме заболяване, което е за момента e с неизвестен причинител. То протича тежко, но е много рядко срещано. За момента основания за безпокойство няма”, добави Мангъров. По думите му трябва да се спазват елементарните мерки за лична хигиена.

 

Оф нюз

Здраве

More in Здраве

3c8488b0693626ceff34cc1e27eaf8fc

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

септември 16, 2022
кантарджив

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

септември 4, 2022
лекарстваphpgxh3ad_559x345

В аптеките: толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 г.

август 30, 2022
линейка

Голяма трагедия: 21-годишна родилка издъхна след секцио, 2 болници не успяха да я спасят

август 29, 2022
big_8397

Скочиха цените не само на основните стоки, а и на лекарствата

август 26, 2022
spasiha-2-godishno-momichentse-trudno-237

В Пловдив спасиха 2-годишно момиченце от трудно дишане

август 12, 2022