Русия

Русия обяви Донбас за „безусловен приоритет“, другите области в Украйна сами ще решават бъдещето си

Русия обяви Донбас за „безусловен приоритет“, другите области в Украйна сами ще решават бъдещето си

 

сергей-лавров-745x450

 

Освобождаването“ на Донбас (Донецка и Луганска област) в Източна Украйна е „безусловен приоритет“ за Москва, но останалите територии на страната трябва сами да решат бъдещето си. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френската телевизия TF1.

Разговорът с Лавров бе излъчен, докато Русия напредва в Донбас и само тази сутрин съобщава за стотици убити украински военни за ден (информацията от въоръжените сили на двете държави не може да се потвърди в условията на война). Москва обяви миналата седмица, е смята за възможно скоро напълно да овладее Луганска област, чийто най-голям град, Северодонецк, е център на сраженията с украинските сили.

Лавров също така повтаряше познатите тези на Москва, че целта на нахлуването била „киевският режим“ да престане да убива цивилни в двете области.

Сепаратистите в Донецка и Луганска област обявиха през 2014 г. създаването на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република в контролирани от тях части от двете административни единици. Два дни преди началото на войната Русия призна независимостта им. Според Лавров не може да става дума за „анексия“ на „републиките“, чиито лидери в последните месеци допускат организиране на референдум за „присъединяване“ към Русия.

На останалите територии, където живеят хора, които не искат да прекъсват връзките си с Русия, ще решава населението на тези области: „Не мисля, че ще са щастливи да се върнат във властта на неонацисткия режим, доказал пълната си русофобска същност“, каза Лавров, за да изрази хипотеза за отношението на украинци в окупираните територии към правителството в Киев. „Хората трябва да решат сами.“

Русия в момента държи обширни територии в Херсонска и Запорожка област (на брега на Азовско море) на юг и Харковска област на североизток. „Безусловният приоритет“, за който говори Лавров, е пълният контрол над Донецка и Луганска област. За други части от Украйна в последните месеци се появяваха твърдения, че се готви създаването на „народни републики“ по модела на „ДНР“ и „ЛНР“ или присъединяване към Русия (фактическа анексия по модела на Крим). Вчера заместник-ръководителят на избраната от Русия херсонска администрация Кирил Стремоусов каза, че плановете ще зависят от хода на бойните действия, но допусна, че конкретни стъпки ще има едва догодина.

Лавров не навлезе в подробности, но и при анексията на Крим през 2014 г. бе използван аргументът, че се състоял референдум, който повечето държави не признават и на който жителите на полуострова нямаха възможност да изберат да се запази статуквото.

В събота украинският президент Володимир Зеленски призна, че страната му няма да може да си върне цялата територия със сила.

В розово са овладените от Русия територии, в червено – анексираният Крим и територията на „народните републики“ преди войната от 24 февруари.© Twitter @StudyOfWar

Операцията (както Русия нарича войната, която започна) в Украйна била „неизбежна“, защото Москва дълго се опитала да ангажира Запада, за да реагира той на притесненията ѝ за сигурността, но напразно, каза Лавров. Той на практика потвърди, че се стига до смъртта на цивилни („да, умират хора“), но настоя, че руските военни имат заповед да избягват всякакви нападения и удари по гражданска инфраструктура.

Лавров също така отхвърли твърденията, че президентът Владимир Путин може да страда от заболяване, след като такива твърдения се появиха в различни медии. Според него само няма как „вменяем“ човек да допуска признаци на проблем у Путин, който се появявал всеки ден, човек можело да слуша и чете изказванията му.

 

Източник: dnevnik.bg

 

Русия

More in Русия

1010x570

Путин: Още не сме започнали сериозно в Украйна. Ако Западът иска да победи Русия, нека опитат

юли 8, 2022
Сергей_Шойгу_4705898825285547954_1783646408938120235_big

Сергей Шойгу обяви докога ще продължи специалната военна операция

юли 5, 2022
epa09312807 Russian President Vladimir Putin attends his annual Question and Answer live broadcasted call-in show in Moscow, Russia, 30 June 2021. During the live call-in session Russian President Vladimir Putin directly answers questions from Russia's citizens.  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Мудис“: Русия е в дефолт за първи път от Ленин насам, но не е във фалит, хазната й е пълна

юни 28, 2022
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Твърденията за руски фалит „не са наш проблем“, обяви Кремъл

юни 27, 2022
сарматx220622063904-800x451.jpg.pagespeed.ic.Mu8ZVztzEa

Добре, всичко свърши! Путин съобщи, че съвременните системи С-500 започнаха да влизат във войските

юни 26, 2022
1010x570 (1)

Путин подписа нов указ, свързан със силната рубла – дали западът ще го приема, си е негов проблем

юни 22, 2022