Европа

Урсула фон дер Лайен пожела стратегически провал на Русия

Урсула фон дер Лайен пожела стратегически провал на Русия

phpzrb5jl_559x345

 

 

Украйна трябва да спечели тази война. Руската агресия трябва да бъде стратегически провал, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си пред Световния икономически форум в Давос, цитирана от БГНЕС.

 

 

 

Фон дер Лайен бе категорична, че Европейският съюз „не трябва да остави камък необърнат“ за възстановяването на Украйна, „включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили“. Според нея Русия „третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни сили, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове“.

 

 

Председателят на ЕК обеща ЕС и международните партньори „ръка за ръка“ да помогнат на Украйна „да се издигне от пепелта“, дори ако това изисква „колосална работа“.

 

 

 

Фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие. И направи сравнение между решенията на Йосиф Сталин за голодомора през 30-те години на миналия век и армията на Кремъл, която „конфискува запасите от зърно и машините“, а „руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна“.

 

 

 

По предложение на Европейската комисия ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на ЕС и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции, посочи още тя.

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

 

 

 

Приети бяха и пет пакета от санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, включително руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и забрана за износ на луксозни стоки и внос на въглища и изключване на руските и беларуските банки от използването на международната платежна система SWIFT.

 

 

 

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.

 

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

слушайphpxghuzv_559x345

Путин към Макрон в секретен разговор отпреди войната: Слушай ме много внимателно:

юни 27, 2022
1010x570

Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България. Петков направи всичко, поздравявам го

юни 24, 2022
лайенabfe297d83290d6fef9e5b7ddf6db5bf

Фон дер Лайен предлага да се отмени правото на вето

юни 21, 2022
tez_-_pixxa

Германия и Австрия пускат тецовете на въглища, гонейки „газова независимост“ от Русия

юни 20, 2022
макрон1-83

Партията на Макрон загуби абсолютното си мнозинство в парламента

юни 20, 2022
9262538

В Брюксел са бесни на София: Има пълен застой за ветото срещу РСМ, два месеца пътувам без полза

юни 17, 2022