ОБЩЕСТВО

Фалстарт: Украинските бежанци саботират преместването си от морските хотели / СНИМКИ

Фалстарт: Украинските бежанци саботират преместването си от морските хотели / СНИМКИ

ukrainskite-bezhanczi-sabotirat-premestvaneto-si-ot-morskite-hoteli-2

 

 

 

Транспортирането на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва с фалстарт. Това обаче не се дължи на властите и институциите, а на самите бежанци.

 

 

200 души трябваше да отпътуват от жп гарата във Варна за Рибарица и Паничище, на място обаче са се появили само петима души.

 

 

 

 

 

Украинските бежанци са били анкетирани преди дни и категорично са заявили, че няма къде другаде да отидат. Затова беше създадена стриктна организация, бяха осигурени още четири вагона към бързи влак Варна-София.

 

 

 

Автобуси чакаха тази сутрин пред хотелите в Златни пясъци, за да ги отведат до варненската жп гара. От там хората следваше да бъдат превозени с влакове до Дупница и Плевен, съответно с дестинация Паничище и Рибарица.

 

 

 

 

 

В последния момент почти всички от тези бежанци са се отказали да се преместят във вътрешността на страната, заявили са, че ще се приберат в родината или пък ще си намерят квартири край морето, ще отидат при приятели.

 

 

 

 

 

Това поставя цялата кампания по транспортирането на бежанците под въпрос. 18 000 души трябваше да бъдат преместени, засега не е ясно как ще продължи кампанията.

 

 

 

 

Преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази трябваше да започне в неделя сутринта. Украинците да бъдат извозени с автобуси от хотелите, в които се намират, до жп гари и ще използват редовните влакове на БДЖ.

 

 

На част от влаковете ще има прикачени допълнителни вагони, които да се ползват от бежанците. След стигането до финалната гара, те отново ще бъдат извозени с автобуси до държавните бази. Очаква се преместването да приключи до 1 юни.

 

 

 

В петък правителството взе решение да предостави 5 млн. лв. от европрограмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“ на „БДЖ – Пътнически превози“, за да вози безплатно с влак и автобус украински бежанци, които се намират под временна закрила в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени.

 

 

Средствата ще се използват за разходи по разселване и вътрешен транспорт на лицата под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.

 

 

 

В събота стана ясно, че малко над 500 са хотели са заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна.

 

 

До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

 

 

 

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват обаче и недоволство от базите, в които са настанени. В колцентровете до момента са постъпили искания от бежанци, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък искали да са на първа линия на морето.

 

Източници: бТВ, mediapool.bg, БНТ, Гласове

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

elena-poptodorova--1

Поптодорова: Путин е с гръб до стената. Бълнува посред бял ден

септември 21, 2022
чуковbc-2-crop-c0-5__0-5-750x400-70_qMvVoNz-crop-c0-5__0-5-750x400-70

Боян Чуков: Светът се готви за война, Европа е в паника

септември 21, 2022
1010x570 (3)

Скандал! Социолози към Хазарта, Кирил и Асен: Кажете името на агенцията, която ви е искала пари за процент отгоре

септември 20, 2022
марков1272520

Георги Марков: Световната хегемония на САЩ приключи! Русия победи ЕС без нито един изстрел

септември 20, 2022
бонев638-140234-1_wide

Бонев: Путин загуби психологическата война, сега трябва да удари с цялата мощ на руската армия

септември 20, 2022
нсbig_1447

Най-ново проучване на „Екзакта“ засука изборната интрига / ГРАФИКИ

септември 20, 2022