Политика

Борислав Сандов: Доставките на нефт са гарантирани, въпросът е в цените

Борислав Сандов: Доставките на нефт са гарантирани, въпросът е в цените

 

borislav-sandov-dostavkite-na-neft-sa-garantirani-vaprosat-e-v-cenite--1

 

 

 

Сигурността на доставките на нефт е гарантирана, въпросът е в цените. Това е причината България да настоява за изключване от правилото, което в момента се готви за вноса на нефт от руския тип „Урал“, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде репортер на Novini.bg.

 

 

Ако не бъдат постигнати тези договорки на ниво Европейски съюз, ще се търсят други възможности. Но на този етап сигурността е гарантирана, петрол ще има, заяви той.

 

Нефт може да се внася и от международните пазари, но той е сорт „Брент“, по-скъпият продукт. „Лукойл“ има възможност да купува и от други места, въпрос на график и на технологично разположение е.

 

 

Ако възникне такъв казус, на същото пристанище ще се доставя нефт с други танкери и той ще бъде преработван от същия преработвател – „Лукойл Нефтохим Бургас“, посочи Сандов.

 

 

Той уточни, че с определено технологично напасване „Лукойл“ ще може да преработва сорт „Брент“. Ако има някакви предизвикателства по трасето, България винаги може да внася преработени петролни продукти от съседни страни, в които има рафинерии, отбеляза екоминистърът.

 

 

По думите на вицепремиера в момента руският петрол тип „Урал“ представлява около 60% от доставките на нефт за България.

 

 

 

Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще спре работа. Това каза председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов пред БНР. По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време.

 

Съществува ли заплаха „Лукойл Нефтохим Бургас“ да спре работа според Илшат Шарафутдинов?

 

 

„Засега няма такава заплаха, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не можем да гарантираме. Засега нито логистика, нито технологии са отработени“, каза той и допълни, че, ако спрат танкерите, спира и „Лукойл“.

 

 

Възможно ли е да се осигурят доставки на петрол от други държави?

 

 

„За кратко може да има алтернативни, но дали ще извадим 90, 93 или 95 процента никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще се преработва“, посочи още Шарафутдинов.

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024