Политика

Бунт срещу Киро и Лена в ПП заради „заплати за Украйна”

Бунт срещу Киро и Лена в ПП заради „заплати за Украйна”

prodalzhavame-promyanata-655x437

 

 

Призивът на премиерът Кирил Петков българите да дарят по една заплата за оръжие и боеприпаси в Украйна, докато в правителството бъде постигнат консенсус по този въпрос, предизвика бурно недоволство не само в обществото, но и сред депутатите от управляващата партия „Продължаваме промяната“, твърди „Уикенд“.

 

 

Голяма част от народните избраници и новоназначени на ключови държавни длъжности от партията на Кирил Петков и Асен Василев открито са се противопоставили на предложението на премиера да даряват заплатите си за закупуване на бомби и снаряди за украинската армия.

 

 

Според думите на депутат от „Продължаваме промяната“, началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова е опитала да окаже натиск върху парламентарната група на управляващата партия, за да ги принуди всички дружно да дарят депутатските си възнаграждения по подобие на министър-председателя. Искането на Лена Бориславова обаче е срещнало неочакван сериозен отпор.

 

 

„Поне половината от депутатите на „Продължаваме промяната“ отказват да даряват лични средства за закупуване на оръжие и намират идеята на премиера за популизъм.

 

 

Някои все пак ще дарят заплатите си, но повечето от тях са взели решение да преведат символични суми от по 100-200 лева. Ръководството на партията е наясно с брожението сред депутатите по тази тема“, признава народен представител от „Продължаваме промяната“.

 

 

 

България официално отказва да предостави военна помощ на Украйна заради несъгласието на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова и нейните заплахи да разтури управляващата коалиция. Неофициално обаче страната ни е сред основните оръжейни доставчици за Украйна.

 

 

Според признанието на доскорошния директор на държавната оръжейна компания „Кинтекс“ Александър Михайлов, който наскоро бе отстранен от длъжност заради конфликт на интереси, след 24 февруари български оръжейни фирми са сключили договори на стойност 2 милиарда лева.

 

 

„Чрез тези оръжейни договори България доставя оръжие на Украйна и губи стотици милиони, които отиват в джобовете на посредници“, обяви Александър Михайлов в тв интервю.

 

 

 

Според думите му официално „Кинтекс“ никогаа не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна. „Да, но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България”, заяви Михайлов.

 

 

 

България изнася тайно оръжия за Украйна чрез няколко фирми, които продават продукцията си в държави от Европейския съюз, а впоследствие фирмите-купувачи на оръжията ги насочват към Украйна.

 

 

 

Лидерите на ЕС и партньорите от НАТО обаче настояват България официално да се обяви като държава, която захранва с оръжия нападнатата от Русия Украйна

 

Уикенд, Гласове

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024