Политика

Заплати от 1 млн. лв. взимат шефовете, а искат помощ за транспорта в София!

Заплати от 1 млн. лв. взимат шефовете, а искат помощ за транспорта в София!

zaplati-gradski

 

 

Ден след като показаха, че управляващите в София от ГЕРБ организират и участват активно в протеста на работещите в градския транспорт, от организацията „Спаси София“ изнесоха данни за заплатите на шефовете в Центъра за градска мобилност и в трите общински транспортни дружества – „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и в „Метрополитен“. „4 млн. лв. на мандат отиват само за заплати на двадесетте члена на съветите на директори на общинските транспортни дружества с множество дублиращи се функции“, коментират от гражданското сдружение.

 

 

 

Според данните директорите в ЦГМ – общо пет човека, си разделят по 374 000 лв. на година, а членовете на съветите на директорите на „Столичен електротранспорт“ – 230 000 лв. годишно. Разходът в „Столичен автотранспорт“ е 175 000 лв. на година, като директорът му Слав Монов, сключил редица скандални сделки, получава 53 000 лв. през 2021 г., съобщават от „Спаси София“. Членовете на съвета на директорите на „Метрополитен“ пък си делят по 265 000 лв. на година (подробна разбивка по отделните позиции – на втората снимка).

 

 

 

От „Спаси София“ искат и оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради кризата с обществения превоз в столицата. „Оказва се, че докато кметът Фандъкова заплашва софиянци, че ще им спре транспорта, защото няма пари за заплати на работниците, плащаме изключително щедри заплати на огромни и ненужни бордове на директори по време на безпрецедентна криза. Ето защо няма пари за градския транспорт – всичко отива в скандални и опорочени търгове и скъпо трудоустрояване на лоялни партийни кадри!“ – заяви Андрей Зографски от транспортния екип на „Спаси София“.

 

 

 

От неправителствената организация припомнят и последните скандали, в които се замесиха ръководствата на общинските транспортни дружества. “Скандални и неприемливи са данните, че „Столичен автотранспорт е сключил договор с посредник за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили сделката с директно договаряне, без търг и с огромна комисионна за фирмата – посредник.

 

 

 

Само за март надценката е над 2.5 млн. лв. – общински пари, които са отишли в частен джоб заради лошо управление. Цялата отговорност за този пир по време на най-дълбоката криза е в управлението на столицата начело с г-жа Фандъкова”, заявява лидерът на „Спаси София“ и общински съветник Борис Бонев.

 

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024