СВЯТ

Зеленски: Донбас е напълно разрушен, ситуацията е истински ад

Зеленски: Донбас е напълно разрушен, ситуацията е истински ад

 

1653023599

 

 

 

 

Володимир Зеленски заяви, че руските сили напълно са разрушили източния регион Донбас. Украинският президент обвини Москва в безсмислени бомбардировки. След като се оттегли от украинската столица, Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. В нея влизат районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти.

 

 

По думите на Зеленски, Москва се опитва да упражни още по-голям натиск и определи ситуацията в Донбас като истински ад.

 

Бруталната и напълно безсмислена бомбардировка на Северодонецк – само за един ден има 12 убити, десетки ранени. Бомбардировки и обстрели на други наши градове, въздушни и ракетни удари на руската армия – всичко това не са само военни действия по време на войната. Руските атаки срещу Черниговска област, постоянни атаки срещу Одеска област, над градовете в централна Украйна – всичко това не може да има никакво военно обяснение за Русия, каза президентът.

Той отбеляза, че това е съзнателен и престъпен опит да се убият колкото се може повече украинци, да се унищожат възможно най-много жилищни сгради, социални съоръжения и предприятия. Това ще се квалифицира като геноцид на украинския народ, за което окупаторите определено ще бъдат изправени пред правосъдието, заяви Володимир Зеленски.

 

 

 

 

Същевременно, заместник-командирът на полка „Азов“ Святослав Паламар разпространи 18-секундно видеообръщение. В него той съобщава, че заедно с други командири на украинските сили в „Азовстал“ все още се намират на територията на обсадения металургичен комбинат в Мариупол.

 

 

 

 

Според руското министерство на отбраната около 1000 защитници на „Азовстал“ са се предали, включително почти 700 през последните два дни. Украйна не потвърждава тези данни.

 

 

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин казва, че ръководителите на украинските части в „Азовстал“ все още не са напуснали завода.

 

 

 

 

Вече 1800 украински бойци излязоха от руините на завода Азовстал в Мариупол. Това съобщи преди полунощ командирът на бригада „Восток“ на ДНР Александър Ходаковски.

 

 

 

Процесът по предаване на бойците от мариуполския гарнизон продължава трети ден.

 

 

 

Според експерти на Института за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, руската армия вероятно се опитва да получи достъп до магистралата, свързваща Изюм и Славянск, предават световните агенции.

 

Въпреки успешния удар на украинците по понтонен мост на около седем километра от Изюм, руските сили контролират няколко основни пътища в района и това може да е достатъчно, за да подкрепят настоящите си операции.

 

 

 

ISW съобщава, че руските сили все по-често обстрелват и се опитват да напреднат – засега неуспешно – близо до Попасна в опит да започнат битка за Северодонецк (административния център на контролираната от Украйна част от Луганска област).

 

 

Според Серхий Гайдай, ръководител на Луганската областна администрация, активността на руската авиация в района също се увеличава.

 

 

 
Продължават и неуспешните опити за настъпление срещу Славянск и Запорожие. Руските сили и артилерия бяха най-активни в населените места източно от Авдеевка, но не са успели да постигнат териториален напредък, се казва в доклада.

 

 

По отношение на ситуацията в Харковското направление експертите от Военния институт пишат, че в сряда „руските войски са продължили да се опитват да противодействат на по-нататъшните украински контраатаки край Харков“.

 

 

Украинските военни твърдят, че са превзели село Дементиевка, на около 10 км от руската граница, а сражения се водят и край село Терновая, на пет километра от границата. Руските войски обстрелват и северната част на Харков, което показва, че контролират магистралата към Белгород.

 

 

Според експертите от института руските войски на север от Харков вероятно ще продължат приоритетно да държат позиции в Украйна далеч от държавната граница, а цената на това е невъзможността да се изпратят подкрепления за операцията в Донбас.

 

 

Експертите на ISW пишат и че на 18 май руските войски са продължили да обстрелват завода „Азовстал“ в Мариупол, което може да означава, че на територията на предприятието все още има украински военни.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024