СВЯТ

Извънредно: Откараха в плен командира на „Азов“ с брониран автомобил, целият гарнизон от катакомбите се предаде

Извънредно: Откараха в плен командира на „Азов“ с брониран автомобил, целият гарнизон от катакомбите се предаде

 

UkrAzovstal2

 

 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на руския президент за приключването на операцията и пълното освобождаване на територията на завода Азовстал и Мариупол от украински бойци. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

 

 

sh

 

 

„Територията на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, където от 21 април е блокирана група украински бойци от формированието „Азов“, е напълно освободена“, каза говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

От ведомството съобщиха, че командирът на „Азов“ е изведен от завода със специален брониран автомобил. Това се е наложило, защото са го причаквали гневни мариуполци да го линчуват на място.

 

 

По-рано заместникът на Прокопенко Святослав Паламар с позивна Калина също се предаде.

 

 

Украйна все още не е потвърдила тази информация.

 

 

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски за първи път разказа как украински пилоти са се опитали да летят до Азовстал, за да помогнат на военните, съобщи УНИАН.

 

 

 

За това разказа държавният глава в интервю по повод третата се годишнина от встъпването в длъжност като президент. Това се случи при липсата на въздушни коридори до Азовстал, по време на работата на мощната противовъздушна отбрана на окупаторите.

 

 

„Абсолютно героични са хората (защитниците на Мариупол – бел. ред.). Да не забравяме, че всички са там: Националната гвардия и 400 граничари. Много бяха ранени, загинаха, но 400 бяха там. И парашутисти, полицаи, дори служители на Службата за охраната на Украйна, лекари военни лекари, обикновени хора, местни хора. Има голям брой героични хора. Затова сега казвам, че всички тези хора са абсолютно героични. Как се случи, какво се случи тук е друг въпрос. Те защитаваха Мариупол“, каза Зеленски.

 

 

 
По време на отбраната на Мариупол загинаха много украински пилоти.

 

 

 

„Много голям брой хора загинаха – нашите пилоти. За съжаление загинаха. Също и абсолютно героични хора, които знаеха, че е трудно. Знаеха, че е почти невъзможно да летят. Летете до Азовстал и им носете лекарства, храна, вода, вземайте телата, ранените. Всичко това се случи. Случиха се много неща, които никой не можеше да коментира официално. Защо? Защото нямаше въздушни коридори към Азовстал заради мощната им (руската – бел. ред) противовъздушна отбрана“, каза президентът.

 

 

 

 

Той подчерта, че Украйна „не просто“ призова света да помогне за затварянето на небето над нейната територия.

„Не са само всички тези разговори. Не че ни е страх от самолети, въпреки че са опасни. Но видяхме, че и те (руснаците – бел. ред.) се страхуваха да летят, защото губеха.

 

 

 

„Въпросът не беше само в самолетите. Въпросът беше в тяхната противовъздушна отбрана, в техните ракети, в много отношения. Следователно не можете просто да отидете в Мариупол. Просто не можете. Там има пилоти на хеликоптери от седмици, като се знае, че 90% от тях не се връщат. Представете – тези хора го направиха. Те летяха там. Загубихме много пилоти“, подчерта Зеленски.

Превод и редакция: БЛИЦ

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024