СВЯТ

Кисинджър призова Украйна да отстъпи територии на Русия, за да има мир в Европа. От Киев реагираха гневно

Кисинджър призова Украйна да отстъпи територии на Русия, за да има мир в Европа. От Киев реагираха гневно

кисиндгжър896-504-kisindzhyr

 

 

 

Русия и Украйна са длъжни да седнат на масата на преговорите колкото се може по-скоро, заявил в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от руски издания. Според него, ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат да се разпространят по целия европейски континент.

 

 

 

Западът е длъжен на повлияе на Украйна с цел да възстанови преговорите с Русия, дори ако на Киев му се наложи да направи ред отстъпки, твърди Кисинджър.

 

 

 

В Киев реагираха рязко на подобно предложение, заявявайки, че Украйна няма да направи никакви отстъпки на Москва и ще защитава с бой своя суверенитет. В офиса на украинския президент смятат, че Западът настоява за това в своя изгода, за да „си напълни джобовете“.

 

 

 

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк, който води украинската делегация на преговорите с Москва написа гневен пост в Туитър.

 

 

В него се казва:

 

 

 

„В кулоарите на международния икономически форум в Давос говорят: не дойде ли време за примирие, за договори с Кремъл и за връщане към бизнеса с Русия. Какво е това, нов вирус, водещ до слепота? Украйна не разменя своя суверенитет за това някой да си напълни джобовете. Най-краткият път към края на войната е – оръжие, пари, ембарго.“

 

 

 

„Преговорите трябва да започнат в близките два месеца, преди да са възникнали напрежения, които ще бъде трудно да се преодолеят. В идеалния случай разделителна линия трябва да бъде връщане към предишното статукво“, казва Кисинджър. Това включна Украйна с Луганска и Донецка област, а Русия – с Крим.

 

 

Според британското издание The Telegraph с тези думи политикът е призовал Украйна да отстъпи част от територията си на Русия.

 

 

Според Кисинджър, ако бойните действия не се прекратят, то те вече ще бъдат не за свободата на Украйна. „Това ще бъде нова война срещу самата Русия“, казва Кисинджър.

 

Според Business Insider по този начин Кисинджъ е предупредил Запада, че едно унизително за Русия поражение, може да доведе до по-широка дестабилизация.

 

 

Освен това, в своята реч на форума в Давос Кисинджър напомнил, че Русия 400 години е неразривна част от Европа и гарант за баланса на силите, затова европейските лидери не бива да отхвърлят перспективата за дългосрочно сътрудничество с Руската федерация. Политикът уточнил, че не си струва Москва да бъде подтиквана към съюз с Пекин.

 

Превод и редакция „Епицентър“

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024