СВЯТ

Кой е Бенджамин Рич, задържан на космодрума „Байконур“?

Кой е Бенджамин Рич, задържан на космодрума „Байконур“?

83cb1cd75dc1410eb6bd6a730529967f

 

 

Британският гражданин Бенджамин Рич, известен блогър в Ютюб, и беларуската гражданка Алина Зелупа бяха задържани вчера на космодрума „Байконур“, в района на стартовата площадка 112 на комплекса „Буран“, съобщи генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, предава БТА.

 

 

Бенджамин Рич има канал в Ютюб с над 3,5 милиона абоната. Блогърът добре владее руски и главно пътешества до нетуристически места в бившия Съветски съюз, съобщава руската редакция на Би Би Си.

 

 

Повечето от видеата му са заснети в РусияУкрайна и Беларус. Ден преди нахлуването на Русия в Украйна той е бил на границата между двете страни, а след началото на бойните действия е тръгнал от Киев с влак заедно с бежанци. Последният му епизод е от 24 април и е озаглавен „Сирия, която медиите не показват“.

 

 

На площадка номер 112 в „Байконур„, където се казва, че е бил задържан блогърът и приятелката му, се съхранява вторият летателен екземпляр на космическата совалка „Буран“, както и негов габаритен макет. Планирано бе совалката да полети през 1992 г., но това не стана поради закриването на тази космическа програма.

 

 

 

 

„Бураните“ не за пръв път привличат вниманието на блогъри, отбелязва Би Би Си. Някои са успявали да проникнат в неохраняемия хангар, който на практика е изоставен. Миналата година улични художници изрисуваха един от корабите. Казаха, че са искали да привлекат вниманието на обществеността към изоставеното историческо наследство.

 

 

Космодрумът „Байконур“ се намира на територията на Казахстан и е даден под аренда на Русия до 2050 година. За незаконно влизане на територията му се носи административна отговорност.

СВЯТ

More in СВЯТ

бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024