Политика

Кристалина: За тази година инфлацията може малко да се ускори преди да почне да пада

Кристалина: За тази година инфлацията може малко да се ускори преди да почне да пада

big_11a58

 

 

„Инфлация над 10% за 2022 г. е реалността за България. Очаква се през следващата 2023-та инфлационните процеси да бъдат овладени“. Това смята управляващият директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева. По нейните думи, мерките в антикризисния пакет на нашето правителство са подбрани много правилно, съобщава БНТ.

 

 

Европейският съюз и Централните банки вече взимат решителни мерки, за да ограничат покачването на цените, каза Кристалина Георгиева.

 

 

За тази година ние трябва да сме готови, че инфлацията дори може малко да се ускори преди да почне да пада. За догодина 2023-та разчитаме мерките, които взимат централните банки както и това, че вече знаем какво значи това да има енергиен шок, шок на храните и както в Европа така и в света се взимат мерки.

 

 

 

Има много неизвестни за 2022-ра година, каза още Георгиева – колко ще продължи войната в Украйна, колко ще се проточат последиците във времето и дали пандемията няма да се развихри отново.

 

 

Към днешна дата, според нея, двата най-големи проблема са намаляването на икономическия растеж на Китай и инфлацията, защото тя налага затягане на паричната политика, а това може да доведе до рецесия. Засега България не е заплашена от рецесия.

 

 

 

Кристалина Георгиева каза още, че мерките в антикризисния пакет на нашето правителството са подбрани много правилно.

 

 

Най-важното в момента за България е усвои финансирането от next generation eu, да има план и той да се изпълнява. Както и да може да включи в антикризисните мерки ускоряване на някои от тези проекти, които по причина на корупция бяха спрени.

 

 

 

Днес в присъствието на премиера Кирил Петков, преподаватели и студенти, ректорът на УНСС връчи на Кристалина Георгиева почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за ролята й като международен лидер и визионер.


Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024