Русия

Лавров обяви дали войната в Украйна ще приключи до 9 май

Лавров обяви дали войната в Украйна ще приключи до 9 май

lavrov-obvini-kiev-v-sabotaj-na-pregovorite-1

 

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинското ръководство, че саботира преговорите за мир, а украинската армия – че обстрелва с ракети и тероризира жителите на Донецк и Херсон, предаде БНР.

 

 

В интервю за италианската „Медиасет“ Лавров каза още, че в Украйна воюват западни офицери, без да приведе доказателство за думите си.

 

 

 

Русия не се стреми да сложи край на войната в Украйна до Деня на победата на 9 май, заяви още Лавров, цитиран от БГНЕС.

 

 

 

 

Той настоя, че Москва няма да бърза да приключи така наречената „специална военна операция“ навреме за годишнината, на която се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзническите сили – включително тогавашния Съветски съюз – през 1945 г.

 

 

 

„Нашите военни няма изкуствено да приспособяват действията си към която и да е дата, включително към Деня на победата“, заяви Лавров в интервюто.

 

 

 

„Темпото на операцията в Украйна зависи преди всичко от необходимостта да се сведат до минимум всякакви рискове за цивилното население и руския военен персонал“, добави той.

 

 

 

„Ние ще отбележим тържествено 9 май, както винаги. Ще си спомним за тези, които паднаха за освобождението на Русия и другите републики от бившия СССР, за освобождението на Европа от нацистката чума“, каза Лавров.

 

 

Киевските власти се опитват с всички сили да постигнат изтеглянето на останалите там украински радикали от „Азовстал“, тъй като сред тях може да има западни офицери и наемници, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианската телевизионна компания Mediaset, съобщава ТАСС.

 

 

 

 

„Ситуацията с противопоставянето в завода „Азовстал“ в Мариупол и упоритото, дори истерично желание на  Зеленски, неговия екип и западните му покровители да постигнат изтеглянето на всички тези хора и да ги изпратят на територията на Украйна, се обяснява с факта, че има много лица, които ще потвърдят присъствието на наемници и може би действащи офицери от западните армии на страната на украинските радикали“, каза ръководителят на руското външно министерство.

 

Междувременно украинските власти съобщиха за най-малко 8 цивилни жертви при руски обстрел в Харков, Лиман и други източни градове.

 

Факти бг

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024