Русия

Медведев: Възможно е да стигнем до ядрена война с НАТО

Медведев: Възможно е да стигнем до ядрена война с НАТО

медведев-730x411

 

 

Рискът конфликтът в Украйна да прерасне в директен сблъсък между Русия и НАТО се увеличава

 

 

Това заяви днес бившият руски президент Дмитрий Медведев, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

 

Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет по националната сигурност, изтъкна, че оръжейните доставки на западните страни за Украйна и обучаването на украинските сили от западни инструктори „увеличават вероятността водещата се понастоящем прокси война да се превърне в открит и директен конфликт между НАТО и Русия“.

 

 

 

„Винаги съществува риск такъв конфликт да се превърне в пълномащабна ядрена война – сценарий, който ще бъде катастрофален за всички“, подчерта бившият руски президент.

 

 

 

Медведев, който беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., когато Владимир Путин беше премиер, прави все по-твърди изявления през последните месеци, отбелязва Асошиейтед прес.

 

 

 

Преди дни от НАТО съобщиха, че не виждат непосредствен риск Русия да използва ядрени оръжия по време на операцията в Украйна. Това заяви зам-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за телевизия Digi24.

 

 

„Не виждаме елементи от военен характер, които да показват използването на такива оръжия“, каза той. „Със загриженост обаче отбелязваме, че реториката по тази тема се засилва и по наша оценка това е по-скоро елемент на психологически натиск както върху Украйна, така и върху населението в страните от НАТО и в демократичните страни. Иначе не виждаме непосредствен риск от използване на такива оръжия“.

 

 
Джоана смята, че конфликтът в Украйна ще бъде продължителен. „Ситуацията на територията остава тежка“, каза той…Съдейки по това как изглежда положението на територията, по сили от двете страни, вероятно конфликтът ще бъде дълъг.

 

 
Заместник-генералният секретар на НАТО смята, че в момента няма военна заплаха за Молдова и Грузия. „Но ние предвиждаме провокативни действия под фалшив флаг, за да се създадат трудности не толкова за Република Молдова, колкото за украинските сили в Западна Украйна, близо до Одеса“, добави той.

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024