Политика

Министър Божанов: Руската пропаганда завладя дигиталния свят

Министър Божанов: Руската пропаганда завладя дигиталния свят

 

big_7608

 

 

 

Наш министър коментира информационните технологии в Давос. Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов при участието си в конференция по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от пресцентъра на „Демократична България“, пише Fakti.bg.

 

 

Особено актуален става този въпрос в контекста на войната в Украйна и дейността на Русия чрез дезинформационни кампании.

 

 

 

“България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании”, коментира Божанов, който участва в панела “Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” на Ukraine House Davos.

 

 

“Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус”, добави министър Божанов.

 

 

Според него Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят. Фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

 

 

“Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация – правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно”, каза Божанов.

 

 

Той сподели пред участниците в Давос, че предложението на България в Брюксел е да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските атаки.

 

 

“Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция”, коментира Божанов.

 

 

“Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Не можем обаче просто да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес моделите си. В този случай, както винаги е било, е необходима регулация и тя трябва да бъде интелигентна, трябва да бъде фокусирана”, добави още министърът на електронното управление.

 

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024