Политика

Петков се срещна с Камала Харис, договорил от САЩ по-евтин втечнен газ от този от Русия

Петков се срещна с Камала Харис, договорил от САЩ по-евтин втечнен газ от този от Русия

big_15d8

 

 

Премиерът успял да договори втечнен газ за страната на по-ниски цени от тези, на които купувахме досега, разбираме от съобщение на МС.

 

В него се казва:

 

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

 

 

 

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

 

 

 

От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

 

 

 

По-рано във вторник министър-председателят Кирил Петков проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

 

 

 

Ако за това, че ще предадеш националното си достойнство като народ и като държава, ще получиш по-евтино газ, това е сделка „кон за кокошка“, коментира почетният председател на ВМРО и бивш военен министър Красимир Каракачанов пред Епицентър. Според него цената на сделката е България да вдигне ветото за Македония. Такива информации се появиха впрочем веднага след като се разбра, че Петков пътува за Вашингтон. 

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024