Политика

Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост!

Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост!

 

php7k8lfo_559x345

 

 

 

Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще промени цените?

 

 

Страната ни не отговаря на критериите. Сава дума за „политическо решение“, което ще доведе до „икономически последствия“.

 

 

Ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. 

 

Интересно ще бъде да се проследи развитието на договорката за втечнен газ със САЩ.

 

Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска.

 

 

България може да се откаже от руския петрол, „ако иска да плати цената“.
Тези позиции изрази в ефира на bTV проф. Стив Ханке, който разби на пух и прах напъните на правителството за к.скорошно влизане на България в еврозоната.

 

Ханке заяви, че липсва публичен дебат по темата, а освен това е нужно да бъде организиран референдум.

 

 
„Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще иска промяна, която ще промени цените?

 

 

 

Това е политически въпрос – натрапва се в главите на българите отвън и затова тази година е разработен план за тази промяна. Повечето хора не го искат. Затова процесът се управлява тайно и не ми харесва. Обичам слънцето да огрява нещата, които се случват. Темата е и финансова – ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. Ако промяната бъде направена, финансовите последици ще са отрицателни, а не положителни“, посочи още проф. Ханке.

 

 

 

„Да, имате ново правителство и знам, че коалицията обсъжда темата за въвеждането на еврото. Но нека първо да позволим слънцето да огрее темата. Защо бихте искали да промените системата на валутния борд, която работи много добре. Защо да го изоставяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива на инфлация в еврозоната – в Литва е 16%, а в Естония – 15%. А на европейска база инфлацията е само 10,5%“, каза още проф. Ханке, който е изявен противник на еврозоната.

 

 

 

Той е категоричен, че рискът от повишена инфлация е много по-голям, ако приемем еврото и изоставим валутния борд.

 

 
„Дали българската общественост подкрепя това? Не. Около 60-70% от българите не искат да се откажат от валутния борд. Политически е много непопулярно в България да се направи това. Освен това България не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бързате. Цялата идея е лудост“, заяви икономистът.

 

 

 

Ако прочетете внимателно договора за членство в ЕС, вашето задължение е евентуално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога.
Той заяви, че страната ни не е обвързана с времева рамка за приемането на еврото, защото в договорите не се посочва кога точно трябва да се случи това.

 

 

 

Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост. Приемането на еврото “евентуално” ще се осъществи, но в крайна сметка може никога да не се случи. Задължението ви е “евентуално да се присъедините към еврото”. Но не се казва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?“, посочи още Ханке.

 

 

“Интересно ще е да се види какво ще стане с природния газ. САЩ обещават много на всички, но големият проблем е, че нямаме достатъчно газ, за да снабдим всички”, обясни Ханке.

 

 

По думите му Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска. България може да се откаже от руския петрол, ако иска да плати цената.

Проф. Стив Ханке: Българският народ ще загуби от въвеждане на еврото. Това е лудост!

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024