Русия

Русия плати дълга си в долари, въпреки че Западът блокира над 60% от валутните й резерви

Русия плати дълга си в долари, въпреки че Западът блокира над 60% от валутните й резерви

 

rusia-plati-dalga-si-v-dolari-za-da-ne-falira-1

 

 

 

Русия направи късни плащания по вече просрочени международни задължения с долари, въпреки заканите да плаща само в рубли.

Москва направи това с цел да избегне неизпълнение на плащанията, предаде Ройтерс.

 

 

Дали парите ще стигнат до Съединените щати и други западни страни, които санкционираха Русия, все още не е ясно, предава агенцията. Плащането от страна на Русия с долари е основен обрат в заканата й да плаща в рубли.

 

 

Министерството на финансите на Русия заяви, че е успяло да плати 564,8 милиона долара по еврооблигация от 2022 г. и 84,4 милиона долара по облигация от 2042 г. в долари – валутата, посочена върху облигациите.

 

 

Министерството заяви, че е насочило необходимите средства към лондонския клон на Citibank, един от така наречените агенти по плащанията на облигациите, чиято работа е да ги изплаща на инвеститорите, които първоначално са отпуснали парите на Москва.

 

 

Русия не е имала фалит от какъвто и да е вид след финансовия крах през 1998 г. и не е преживявала фалит след болшевишката революция от 1917 г.

 

 

 

Първоначално облигациите трябваше да бъдат изплатени по-рано този месец, но държавните облигации дават допълнителен 30-дневен „гратисен период“, който постави крайният им срок на 4 май.

 

 

Припомняме, че над 60% от валутните резерви на Русия – над $350 милиарда долара – бяха замразени в резултат на западните санкции срещу войната на Русия в Украйна. Тоест Москва не може да ги ползва.

 

 

 

Освен това грабежът върви и по линия на руския газ.

 

Западните държави всъщност откраднаха над 300 млрд. USD от Руската федерация, вземайки пари, предназначени за плащане на руския газ. „Договорите, подписани преди 24 февруари, предвиждаха плащания в долари и евро. Тези плащания се извършваха директно по сметки на „Газпром“ и се държаха в западни банки. Когато след началото на специална военна операция в Украйна, нашите западни „приятели“ ни откраднаха над 300 млрд. USD, всъщност те откраднаха това, което самите те платиха за газ. С други думи, използваха нашия газ безплатно през всичките тези години“, каза преди дни министър Лавров.

 

 

Лавров допълни, че Русия е решила да прехвърли плащането за газ в рубли, за да спре „безсрамния грабеж“ от Запада. „Това е абсолютно необходима схема, за да се избегне продължаването на безсрамния грабеж, в който са замесени тези страни. Лондон, Вашингтон, Брюксел обсъждат възможността за конфискуване на парите, които са замразили, или за прехвърляне на тези пари на някой друг“, допълни Лавров.

 

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024