Политика

САЩ: Всеки ден работим с Кирил Петков за газа

САЩ: Всеки ден работим с Кирил Петков за газа

 

1010x570

 

 

Карън Донфрид докладва в Комисията по външните въпроси към Сената как САЩ помагат на България.

 

 

САЩ са напълно ангажирани да помогнат на България за осигуряването на газ, а нейни представители работят за това буквално „всеки ден“ с премиера Кирил Петков. Това се разбра от изказване на помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид по време на изслушване в Комисията по външните отношения на Сената на САЩ. В комисията, която бе предавана на живо от сайта на Конгреса, бе подчертано, че трябва бързо да бъде намерено решение за ситуацията в България, за да могат САЩ да покажат подкрепата за партньорите си в такива екстрени ситуации.

 

 

„Американските власти разработват мерки за подкрепа на България в светлината на прекратяването на доставките на руски газ за нея. Администрацията е напълно ангажирана с подкрепата за България“, съобщи Донфрид. По думите й Полша, на която Русия също спря доставките на газ, вече се е придвижила в посока на прекъсване на зависимостта от руските енергийни ресурси и може да се справи сравнително добре, докато България е „много по-уязвима“.

 

 

 

„Имам колеги, които буквално работят с премиера Петков всеки ден да помогнат на България как да се справи с това, как да им помогнем да осигурят доставките“, добави Донфрид. Според нея САЩ се стремят да съдействат на европейските държави в намирането на алтернативни доставчици на енергия. „Мисля, че нашата роля тук е да помогнем на европейците да намерят алтернативни доставчици. И американският втечнен природен газ играе ключова роля тук.

 

 

 

Виждаме Германия планира да построи два терминала за втечнен природен газ. Ще отнеме известно време, но те се стремят в тази посока. Мисля, че ясно разбираме какъв е планът за действие – той е да подкрепим нашите европейски съюзници и партньори, за да могат да изпълнят (планираното) възможно най-скоро“, каза Донфрид.

 

 

 

Преди ден българският премиер пътува до САЩ, където се срещна с вицепрезидента Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен и др. В сряда той обяви, че първите два танкера с втечнен газ от САЩ за България ще пристигнат през юни, а цената на газа ще бъде по-ниска от цената на „Газпром“. От изявлението на премиера стана ясно, че количествата са договорени специфично за България, а не са част от обща договорка на ЕК със САЩ.

 

Източник: „Сега“

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024