Политика

САЩ и България: Готови сме да накараме Русия да плати за действията си

САЩ и България: Готови сме да накараме Русия да плати за действията си

 

petkovsulivan

 

 

Премиерът Кирил Петков обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен сътрудничеството между двете страни и енергийната сигурност на България. „Беше удоволствие да разговарям със секретар Блинкен. Обсъдихме енергийното сътрудничество и диверсификацията на енергийните източници и пътища. България и САЩ са стратегически съюзници и енергийното сътрудничество ще спомогне за повишаването на енергийната сигурност и диверсификацията в региона“, написа Петков в Туитър след разговора.

 

 

 

Преди това президентският съветник по национална сигурност Джейк Съливан и българският премиер Кирил Петков потвърдиха готовността си „да продължат да подкрепят народа и правителството на Украйна и да накарат Русия да плати за своите действия“. Това става ясно от изявление на Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета по национална сигурност към Белия дом, след срещата между Съливан и Петков и цитирано от американското посолство у нас.

 

 

„Съливан подчерта солидарността на САЩ с България предвид поредния опит на Русия да използва енергията като оръжие и обсъди с министър-председателя текущите усилия за укрепване на европейската устойчивост чрез по-нататъшно диверсифициране на енергийните доставки за Европа“, се казва още изявлението. Съветникът е изразил подкрепа за акцента, който българското правителство поставя върху върховенството на закона и реформите за борба с корупцията. Двамата са обсъдили и важността да бъдат насърчавани стабилността и просперитета на Западните Балкани

 

 

 

 

Премиерът Кирил Петков се е срещнал във Вашингтон и с помощник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд.  Според правителствената пресслужба е получена силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията по време на срещите на Кирил Петков в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Българският премиер е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа, твърдят още от МС.

 

 

 

Акцент в първите разговори на премиера са били също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентирал и върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.

От американска страна е приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърдил категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбелязал още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна.

 

 

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал и с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян, обяснява още пресслужбата.

 

 

 

Във Вашингтон е била договорена и среща на Световната банка (СБ) с правителството в София. Това е станало при разговорите на министър-председателя Кирил Петков и президента на международната финансова институция Дейвид Малпас. Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

 

 

 

Премиерът Кирил Петков посети централата на Световната банка във Вашингтон, където разговаря с Малпас и с изпълнителния директор на Нидерландската група в СБ Кун Давидзе. В рамките на разговорите бяха обсъдени възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Войната в Украйна и теми от енергийната сфера също бяха във фокуса на срещата на Петков с Малпас и Давидзе.

 

 

 

Във Вашингтон българският министър-председател се срещна също с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

 

 

 

В столицата на САЩ премиерът Петков е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024