Русия

Свръхпечалбите на „Газпром“ са изплатили изцяло „Северен поток 2“

Свръхпечалбите на „Газпром“ са изплатили изцяло „Северен поток 2“

 

severen-potok

 

 

На фона на покачващите се цени на газа Русия може да получи рекордните 100 млрд. долара за доставки за Европа през 2022 г., като свръхпечалбите на „Газпром“ ще покрият изцяло проекта „Северен поток 2“, пише колумнистът Венсан Колин в статия за френското издание Echos, позовавайки се на анализатори от Citi.

 

 

Авторът на публикацията отбелязва, че страните от ЕС изпращат по 200 млн. долара на „Газпром“ всеки ден, въпреки „санкциите, гръмките изявления и обещанията за ембарго“, съобщи РИА Новости.

 

 

 

„Благодарение на рязкото покачване на цените Русия ще получи 100 млрд. долара за доставките на газ за Европа през тази година, което е почти два пъти повече от миналата година, когато цените вече бяха високи. И това е без да се вземат предвид приходите от петрол, въглища и други суровини“, казва Колен.

 

 

 

Според него Русия е спечелила първия рунд на „енергийната битка“, тъй като дори ЕС да купува малко по-малко газ, повишаването на цената ще компенсира спада в доставките. „Заплашвайки Русия с ембарго, но без да предприемат никакви действия, европейците попаднаха в капан и руският президент Владимир Путин има предимство в тази ситуация“, се казва в статията. Авторът също така изразява мнение, че свръхпечалбите на „Газпром“ напълно са покрили разходите за газопровода „Северен поток 2“.

 

 

 

Кремъл заяви, че няма надежди за стартирането на проекта „Северен поток 2“. Миналата сряда говорителка на германското министерство на икономиката заяви, че проектът „Северен поток 2“ е фактически мъртъв, след като Русия започна специална операция в Украйна. В началото на май „Газпром“ реши да използва капацитета за пренос на газ по сушата на проекта „Северен поток 2“, за да развие доставките на газ за северозападните региони на Русия.

 

 

 

 

В сряда стана ясно, че ЕК е изготвила план за постепенно прекратяване на енергийните доставки от Русия. В понеделник стана ясно, че Германия, въпреки безпрецедентния брой санкции, е започнала да плаща повече за вноса на руски стоки, най-вече на енергия.

 

 

 

 

През април германският министър на икономиката Роберт Хабек предложи на германците „да отопляват по-малко домовете си, да ходят по-малко на сауна и да се къпят по-малко“. Той заяви, че това ще направи Германия „по-независима от руските енергийни доставки – целия този нечист нефт и газ“. Друг германски министър, министърът на земеделието на Германия Джем Оздемир, предложи през март германците да ядат по-малко месо, за да се противопоставят на Русия.

 

 

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024