САЩ

Сенатор републиканец блокира 40 млрд. долара помощи за Украйна в САЩ

Сенатор републиканец блокира 40 млрд. долара помощи за Украйна в САЩ

 

1010x570 (1)

 

 

Пакетът с многомилиардна помощ за Украйна, поискан от правителството на САЩ няма да бъде готов поне до следващата седмица.

 

Президентът Джо Байдън беше поискал от Конгреса да изпрати законопроекта на стойност 39,8 млрд. долара за икономическа и хуманитарна помощ и помощ за сигурността на Украйна на бюрото му тази седмица.

 

 

Ръководството на Конгреса се съгласи да направи това и законопроектът, който е с близо 7 млрд. долара по-голям от поискания от президента миналия месец, щеше да бъде приет бързо.

 

 

Но в четвъртък сенаторът републиканец Ранд Пол се противопостави на това, което нарече „подарък за Украйна“, и блокира бързото гласуване, твърдейки, че пакетът се нуждае от контролен орган, който да следи за изразходването на средствата. Съединените щати „не са длъжни да хвърлят през вратата“ и да оставят без надзор 40 млрд. долара помощ за Украйна, каза в четвъртък американският сенатор републиканец Ранд Пол (Кентъки), който блокира бързото гласуване за разпределяне на тези средства на Киев.

 

 

Пол, който представлява Кентъки в Сената, често изразява несъгласие по въпросите на външните работи и често възразява срещу изпращането на долари за войни в чужбина, в които САЩ не участват.

 

 

„Не можем да спасим Украйна, като обречем на гибел американската икономика“, заяви той преди гласуването, съобщава ТАСС.

 

 

 

„Не сте длъжни да хвърляте всичките 40 милиарда долара навън без никакъв надзор. И наличието на специален генерален инспектор – направихме го в Афганистан – не спря всички злоупотреби, но поне накара мошениците да се замислят два пъти, преди да откраднат пари“, каза той пред Сената.

 

 

Положих клетва пред Конституцията на САЩ, а не на която и да е чужда държава, без значение колко симпатизирам, положих клетва за националната сигурност на Съединените американски щати“, добави Пол.

 

 
„Не можем да спасим Украйна, като обричаме икономиката на САЩ“, каза още сенаторът. Според него „американците усещат болката [от инфлацията] и Конгресът изглежда е решен само да влоши тази болка, като хвърли повече пари през вратата възможно най-бързо“. Освен това Ранд Пол изрази загриженост за допълнителните дефицитни разходи, необходими за законопроекта. Сенаторът изчислява, че общата американска помощ за Украйна е надхвърлила бюджета на Държавния департамент от началото на миналата година, което може да засили нарастващата инфлация. „Инфлацията не идва от нищото,“ каза той. „Това се случва за сметка на дефицитните разходи“, подчерта Ранд Пол.

 

 

Сенаторът настоява за включването на клауза в законопроекта, задължаваща администрацията на Вашингтон да създаде служба на специален генерален инспектор, който да наблюдава предоставянето на военна помощ на Украйна, като използва примера на главния инспектор на американското правителство по възстановяването в Афганистан. Заемалият този пост в продължение на много години, Джон Сопко, твърди, че са пропилени и откраднати десетки милиарди долари.

 

 

Законопроектът вероятно ще бъде разгледан отново в началото на следващата седмица./БГНЕС, Би Би Си

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024