СВЯТ

Сърбите за първи път се обърнаха против ЕС и не искат да влязат в него

Сърбите за първи път се обърнаха против ЕС и не искат да влязат в него

 

1010x570 (2)

 

 

Последните проучвания на общественото мнение за първи път са показали, че мнозинството в Сърбия не иска присъединяване на страната към Европейския съюз. Ако сега се проведе референдум, то везните ще наклонят в полза на евроскептиците. Това се разбра от изявление пред нацията в петък вечерта на президента Александър Вучич.

 

 

 

Сърбия ще продължи по пътя си към членство в Европейския съюз, въпреки нежеланието на мнозинството от жителите на страната да се присъединят към ЕС, заяви сръбският президент Александър Вучич в специално обръщение към нацията в петък, предаде ТАСС.

 

 

 

„Ще продължим пътя си към ЕС, въпреки че той е непопулярен в Сърбия, а според последните проучвания на общественото мнение за първи път мнозинството от гражданите са против присъединяването към ЕС. Но нашата работа не е да се подчиняваме на общественото мнение, а да го чуваме. Сърбия ще бъде по-силна на европейския път“, заяви Вучич и добави, че търговският оборот между Сърбия и ЕС е над 60 процента, т.е. около 30 милиарда евро.

 

 

 

Въпреки че трябва да плати висока цена за това, че не въведе санкции срещу Русия, Сърбия няма да го направи, каза още Вучич, но въпреки това страната ще остане на пътя си към ЕС, изтъкна сръбският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

 

 

 

 

По-рано в интервю за германския вестник „Ханделсблат“ Вучич изрази загриженост, че ако утре се проведе референдум за членството на Сърбия в ЕС, 44 процента от гражданите биха гласували „против“, а само 35 процента биха гласували „за“.

 

 

 

Според него причината за подобно отношение е, че сърбите чуват от ЕС само едно: страната трябва да признае Косово за независима държава. На много сърби им е писнало от това, защото виждат съвсем различен подход на западните сили в Украйна, така че имат усещането за двойни стандарти, обясни Вучич. Президентът изрази надежда, че германският канцлер Олаф Шолц ще подкрепи присъединяването на Сърбия към ЕС.

 

 

 

Сърбия се сблъсква с огромен натиск и лицемерие от страна на Запада по въпроса за Косово, каза още Вучич.

„Изправени сме пред най-силния натиск, както и пред лицемерието на части от света, особено на Запада, по въпроса за Косово. На практика няма диалог“, каза сръбският лидер.

 

 

 

По-рано в Берлин се състоя работна вечеря с участието на Вучич, специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, министър-председателя на Косово Албин Курти и германския канцлер Олаф Шолц. В резултат на тази среща Белград и Прищина се споразумяха да проведат разговори в Брюксел на 13 май, а Вучич заяви, че „само компромисно решение за Косово и Метохия може да гарантира мира на Балканите през следващите 100 години“. Сръбският президент заяви, че Белград разбира, че няма да може да промени позицията на Берлин по въпроса за Косово, но поиска „да се чуе сръбската позиция“.

 
Източник: dnes.dir.bg

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024