Европа

Унгария ще наложи вето на ембарго върху руските горива

Унгария ще наложи вето на ембарго върху руските горива

ungaria-shte-naloji-veto-na-embargo-varhu-ruskite-goriva-1

 

Унгария ще наложи вето на всяко европейско предложение, което води до ограничаване на вноса на енергийни източници от Русия, съобщи Блумбърг, цитирайки високопоставен министър в правителството на премиера Виктор Орбан.

 

 

 

„Ясно сме заявили, че никога няма да подкрепим разширяването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия в областта на енергетиката”, заяви Гергели Гуияш, ръководителят на кабинета на Орбан пред HirTV, предаде БГНЕС.

 

 

Унгария се противопоставя на въвеждането на забрана за доставките на руски нефт и газ за Европейския съюз.

 

„Не сме длъжни да налагаме санкции, от които ще пострадаме първо самите ние, а не тези, които бихме искали да санкционираме“, заяви говорителят по повод дискусиите в ЕС за нови мерки срещу Русия, които могат да включват ограничения върху вноса на енергийни носители, съобщава ТАСС.

 

 

От своя страна официалният представител на унгарското правителство Золтан Ковач също обяви несъгласието си с предложенията на редица страни от ЕС за налагане на забрана за закупуване на въглеводородни суровини от Русия.

 

 

„Позицията на Унгария относно всяко ембарго върху петрола и газа не се е променила: ние не го подкрепяме“, отговори той в понеделник на писмено запитване на Ройтерс.

 

 

Унгария, както повечето страни в Източна Европа, е силно зависима от енергийните източници на Русия. Унгарската енергийна компания MVM откри специална сметка в „Газпромбанк“ през април, за да плаща за доставки по схема за конвертиране на евро към рубли. През септември миналата година тя сключи два дългосрочни договора с „Газпром“, които предвиждат доставката на общо 4,5 млрд. кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е разработено за 15 години и може да бъде преразгледано десет години след началото на изпълнението, отбелязва ТАСС.

 

 

Източник: ТАСС, Гласове, Факти бг

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024