Европа

Урсула: Купуваме още руски петрол, за да попречим на Путин да го продаде по-скъпо / ВИДЕО

Урсула: Купуваме още руски петрол, за да попречим на Путин да го продаде по-скъпо / ВИДЕО

 

ursula2

 

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че страните от ЕС продължават да купуват руски петрол, въпреки че обещаха напълно да намалят енергийната зависимост от Русия, за да ѝ попречат да продава суров петрол другаде на по-висока цена.

 

 

 

Обяснението дойде, след като водещата на MSNBC Мика Бжежински притисна Урсула фон дер Лайен защо ЕС не наложи пълно ембарго, по време на интервю в понеделник.

 

 

Фон дер Лайен увери Бжежински, че дългосрочната цел на блока е да спре купуването на руски изкопаеми горива и да ги замени с алтернативи като възобновяеми източници или втечнен природен газ, доставян от САЩ. Тя каза, че руският президент Владимир Путин е направил грешка, когато е наредил атака срещу Украйна, тъй като е „загубил най-добрия си клиент, Европа“.

„Никога няма да се върнем“, добави тя.

 

 

 

Телевизионният водещ попита дали пълното ембарго върху търговията с петрол с Русия ще бъде „най-ефективният начин Путин да осъзнае, че е извършил стратегически провал“. Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да намери „правилния баланс“ между това да нарани Путин със санкции и да не нарани себе си твърде много в процеса.

 

 

 

„Ако незабавно отрежем – още днес – петрола му, Путин може да успее да прехвърли количествата, които не продава на Европейския съюз, на световния пазар, където цените ще се увеличат, и да го продаде за повече и да напълни военния си сандък“, обясни фон дер Лайен.

 

 

 

Тя призна, че „останалата част от света“ трябва да се присъедини към САЩ и техните съюзници в избягването на Русия“, за да не работи същият сценарий в бъдеще. Досега голяма част от световната икономика, включително големите потребители на енергия като Китай и Индия, отказаха да подкрепят антируските санкции.

 

 

 

Водещата на MSNBC предположи, че ЕС трябва да мисли сега за прилагането на същата стратегия на отделяне на Китай.

Фон дер Лайен каза, че енергийните връзки между ЕС и Русия са „уникални“ и допълни, че „другите наблюдават много внимателно дали ще спечелим“ икономическата борба срещу Русия.

 

 

 

Бжежински попита: „Какво могат и трябва да правят САЩ и ЕС заедно, за да овладеят по-ефективно експанзионистките цели на Китай – както икономически, така и военни?

 

 

 

Фон дер Лайен обясни, че няма да се ангажира ЕС да стане по-конфронтиращ се с Китай, отколкото вече е, заявявайки, че Европа ще се противопостави на Пекин по отношение на спазването човешките права, ще си сътрудничи по въпросите за изменението на на климата и ще се конкурира с азиатската страна икономически.

 

 

 

 Факти бг

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024