Европа

Урсула фон дер Лайен пожела стратегически провал на Русия

Урсула фон дер Лайен пожела стратегически провал на Русия

phpzrb5jl_559x345

 

 

Украйна трябва да спечели тази война. Руската агресия трябва да бъде стратегически провал, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си пред Световния икономически форум в Давос, цитирана от БГНЕС.

 

 

 

Фон дер Лайен бе категорична, че Европейският съюз „не трябва да остави камък необърнат“ за възстановяването на Украйна, „включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили“. Според нея Русия „третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни сили, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове“.

 

 

Председателят на ЕК обеща ЕС и международните партньори „ръка за ръка“ да помогнат на Украйна „да се издигне от пепелта“, дори ако това изисква „колосална работа“.

 

 

 

Фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие. И направи сравнение между решенията на Йосиф Сталин за голодомора през 30-те години на миналия век и армията на Кремъл, която „конфискува запасите от зърно и машините“, а „руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна“.

 

 

 

По предложение на Европейската комисия ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на ЕС и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции, посочи още тя.

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

 

 

 

Приети бяха и пет пакета от санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, включително руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и забрана за износ на луксозни стоки и внос на въглища и изключване на руските и беларуските банки от използването на международната платежна система SWIFT.

 

 

 

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.

 

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024