СВЯТ

Форсмажор: Украйна врътна кранчето на руския газ за Европа, спира ключов газопровод

Форсмажор: Украйна врътна кранчето на руския газ за Европа, спира ключов газопровод

 

газ00003a

 

 

Украинският държавен оператор на газовата мрежа GTSOU заяви, че е обявил форсмажорни обстоятелства при транзита на руски газ, влизащ в украинската система през входната точка „Сохрановка“, и от 11 май няма да приема газ на тази входна точка, тъй като нахлуващи войски са нарушили операциите в компресорната станция.

 

 

Това съобщава БНР, позовавайки се на агенция S&P Global Commodity Insights.

 

 

Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата по рода си след започналата на 24 февруари руската военна инвазия в Украйна и доведе до рязко поскъпване на природния газ в Европа през следобедна търговия във вторник към 100 евро за мегаватчас, според юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF.

 

 

Преди новината цента беше около 92-93 евро за MWh, а по-рано през деня дори падна за кратко под 90 евро.

 

 

В изявление GTSOU заяви, че временно ще прехвърли капацитет към входната точка „Суджа“, за да поддържа транзита на руски газ към Европа.

 

 

Украйна многократно заявяваше, че прекъсването на операциите на украинската компресорна станция в Новопсков – в район на Източна Украйна (Луганска област), окупиран от руски войски – може да повлияе на обемите на транзита на руски газ към Европа.

 

 

„В момента GTSOU не може да осъществява оперативен и технологичен контрол върху компресорната станция Новопсков“, се казва още в съобщението.

 

 

GTSOU също така каза, че от утре, 11-ти май, от 07,00 часа местно време, газът няма да бъде приеман в газовата мрежа на Украйна в Сохрановка.

 

 

 

„За да се изпълнят изцяло задълженията за транзит към европейските партньори и в съответствие с условията на споразумението, е възможно временно прехвърляне на неналичен капацитет от Сохрановка до физическия пункт Суджа на територията, контролирана от Украйна“, се казва в съобщението.

 

 

 

Трябва да се има предвид, че почти една трета от руския украински транзит на газ минава през компресорната станция Новопсков по тръбопровода „Союз“, който навлиза в Украйна на входната точка Сохранвка на границата с Русия.

 

 

GTSOU каза, че през компресорната станция се пренасят до 32,6 милиона кубически метра на ден.

 

 

 

Обяснявайки обосновката за декларацията за форсмажорни обстоятелства, GTSOU каза, че руската окупация на компресорната станция е довела до промени в операциите, включително неразрешено изтегляне на газ от транзитния поток.

 

 

Това, според него, „застраши стабилността и безопасността на цялата украинска газотранспортна система“.

 

 

„Тези действия по настоящия договор за транзит са форсмажорни обстоятелства, които правят невъзможно изпълнението на задълженията на Сохрановка, както и на граничната компресорна станция Новопсков, които в момента не се контролират от GTSOU“, се посочва още в съобщението.

 

 

 

„Компанията многократно информира „Газпром“ за заплахи за транзит поради действията на контролираните от Русия окупационни сили и настоява за прекратяване на намесата в работата на съоръженията, но тези призиви бяха игнорирани“, заяви GTSOU.

 

 

 

Общите руски доставки през Украйна през март достигнаха 110 милиона кубически метра на ден, в съответствие с договорните задължения на „Газпром“ по петгодишното споразумение за транзит с Украйна, подписано през декември 2019 г., въпреки че обемът на транзита намаля през април.

 

 

 

Съгласно тези транзитни споразумения, „Газпром“ се съгласи да транзитира 65 млрд. куб. м. газ през Украйна през 2020 г. и 40 млрд. куб. м. за година в периода 2021-2024 г., което е значително по-ниско от скорошния пик на транзита от 94 млрд. куб. метра през 2017 г., посочва S&P Global Commodity Insights.

 

 

 

През 2021 г. „Газпром“ достави за Европа 41,6 млрд. куб. м газ през Украйна, като допълни договорните си задължения с някои по-краткосрочни резервации.

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024