Европа

Politico: ЕС прави радикален завой, готви се да отложи петролното ембарго за Русия заради Унгария

Politico: ЕС прави радикален завой, готви се да отложи петролното ембарго за Русия заради Унгария

petrol
Радикален завой в намеренията да наложат петролно ембарго за Русия се готвят от Европейския съюз. Причината – нежеланието нан унгарския премиер Виктор Орбан да подкрепи ембаргото. Планът е намеренията на Брюксел да се забавят, за да може други елементи от шестия санкционен пакет на ЕС, които се ползват с подкрепата на 27-те държави в блока, да се придвижат напред, пишат от брюкселското издание „Politico“.

Подобно забавяне е добре дошло и за България. Страната ни поиска да се отложи срокът за прилагане на петролно ембарго, какъвто е случаят с няколко държави в ЕС. Сред тях а Унгария и Словакия. ЕС се съгласи да даде отсрочка на Словакия и Унгария, но не и на София.

 

 

 
Пълната забрана за целия внос на руски суров суров и рафинирани горива засега може да бъде отменена, докато продължава работата по компромисно споразумение, което Унгария може да приеме, казаха дипломати от ЕС пред „Politico“.

 

 

 
Подобно забавяне би било сериозна пречка за усилията на ЕС да се противопостави на войната на Владимир Путин в Украйна. По-специално, това би било удар за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която предложи пълна забрана на целия внос на руски петрол в проект за шести пакет от санкции на 4 май.

 

 

 
Фактът, че дипломатите обмислят такава драматична стъпка, показва колко трудно е за ЕС да ескалира икономическата си офанзива срещу Кремъл и колко болезнено е да се откаже от руската енергия. Прекратяването на пазара на ЕС за руски изкопаеми горива се разглежда в Брюксел като жизненоважна стъпка за ограничаване на ключов поток от приходи, който помага за финансирането на войната на Путин.

 

 

 

И все пак за страни без излаз на море като Унгария и Словакия, които разчитат в голяма степен на тръбопроводните доставки на руски петрол, забраната на суров петрол ще бъде болезнена. Комисията се опита да постигне компромис с Орбан, но досега правителството му казва, че се нуждае от повече време – и потенциално повече пари – преди да се съгласи.

 

 

 

Планира се забраната за петрол да бъде отделена от останалата част от шестия санкционен пакет. Постигнато е съгласие по около 90% от него, заявиха дипломати пред брюкселското издание. Така всички санкции ще се придвижат напред, освен петролното ембарго. Според дипломат обаче това е изпратило „лош сигнал“.

 

 

 
Всяко размиване на петролния пакет би навредило на доверието в ЕС, особено след като фон дер Лайен и други политически лидери бяха толкова ясни, че удрянето на петролната индустрия на Путин е жизненоважно. Останалата част от пакета от санкции включва мерки, насочени към проруската пропаганда, лобисти и консултанти, както и Сбербанк, най-голямата руска банка. Но сърцето на пакета винаги е било предназначено да бъде удар срещу енергийната индустрия на Кремъл.

 

 

Фрог нюз

Европа

More in Европа

санкции980x551_1651831430

Замяната на руския газ и петрол ще струва на ЕС 195 милиарда долара

май 12, 2022
борел

Борел предлага ЕС да конфискува руски активи в подкрепа на Украйна

май 9, 2022
санкции980x551_1651831430

Провал на срещата на ЕС за нови санкции и петролно ембарго срещу Русия

май 8, 2022
1010x570

Берлин забранява знамената на Украйна за 9 май, посланик Мелник избухва в гняв

май 7, 2022
lukojl

Брюксел ни прецака: Отсрочка за ембаргото върху руския петрол за 3 държави, но България не е сред тях

май 6, 2022
f077ad23fe1c408e877ae48847d65d1d

Гърция връща до 600 евро от сметките за ток на всеки гражданин

май 6, 2022