Политика

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

 

 

9242481

 

 

Те са работили срещу интересите на нашата страна, обяви премиерът в оставка Кирил Петков

 

 

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание. В посолството в София работят между 114 и 150 дипломатически служители, което означава драстично намаляване на персонала му.

 

 

Подобен ход е безпрецедентен за отношенията между страните ни в последните десетилетия. Практиката в такива случаи е да се действа реципрочно. Дипломатическата служба на България в Мосва обаче е доста по-малобройна – под десет човека, по думи на Петков.

През 2020 и 2021 г. също сме обявявали руски дипломати за нежелани, но само по двама.

 

 

 

Премиерът в оставка заяви, че 70-те дипломати са идентифицирани като хора, свързани с руските служби и са работили срещу нашата родина. „Това са 70 човека, голяма бройка, били са на най-различни позиции, всички са в Руското посолство и са се занимавали с несвойствени дейности за дипломатически позиции. Дипломатическата роля е била за прикритие“, посочи той, поздравявайки нашите служби за добре свършена работа.

 

 

 

„Всеки, който работи срещу интересите на България, ще бъде отзован от България“, каза още Петков. „Това не е агресия срещу руския народ. Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“, допълни още той.

 

 

 

Пропомняме, че през март България обяви други 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Преди два месеца по време на посещението си в Украйна Петков заяви, че обмисля значително съкращаване на руските дипломати, които посочи като 114 на брой. „Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия. Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят тук“, възмути се тогава той.

 

 

 

 

Сред изгонените днес очевидно не е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, за чието отзоваване отдавна настояват от „Демократична България“.

След началото на войната на Русия в Украйна редица държави от ЕС изгониха стотици руски дипломати.

 

 

 

МВнР:

Малко по-късно от Министерството на външните работи(link is external) обявиха, че посланик Елеонора Митрофанова е била информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. „Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители“, пише в съобщението на МВнР.

 

 

 

Оттам посочват, че искането на България има две основания: „първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани“.

 

 

 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

 

 

Сега

Политика

More in Политика

разрив17ba5f1f838e49b4a7e91ba37f212c7b

Какво доведе до разрива в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев?

юли 3, 2022
buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022
phpfwk8i1_559x345

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

юли 2, 2022
rumen-ovcharov

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

юли 2, 2022
5342060cfad44853084602739058eb83

Слави Василев затапи Лена с тези думи за хонорар, който му е предлаган от „Америка за България“

юли 2, 2022
ezgif-5-6d0b5ac2c6

Защо Петков изгони всички счетоводители от руското посолство и консулствата у нас?

юли 2, 2022