Политика

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

 

 

9242481

 

 

Те са работили срещу интересите на нашата страна, обяви премиерът в оставка Кирил Петков

 

 

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание. В посолството в София работят между 114 и 150 дипломатически служители, което означава драстично намаляване на персонала му.

 

 

Подобен ход е безпрецедентен за отношенията между страните ни в последните десетилетия. Практиката в такива случаи е да се действа реципрочно. Дипломатическата служба на България в Мосва обаче е доста по-малобройна – под десет човека, по думи на Петков.

През 2020 и 2021 г. също сме обявявали руски дипломати за нежелани, но само по двама.

 

 

 

Премиерът в оставка заяви, че 70-те дипломати са идентифицирани като хора, свързани с руските служби и са работили срещу нашата родина. „Това са 70 човека, голяма бройка, били са на най-различни позиции, всички са в Руското посолство и са се занимавали с несвойствени дейности за дипломатически позиции. Дипломатическата роля е била за прикритие“, посочи той, поздравявайки нашите служби за добре свършена работа.

 

 

 

„Всеки, който работи срещу интересите на България, ще бъде отзован от България“, каза още Петков. „Това не е агресия срещу руския народ. Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва“, допълни още той.

 

 

 

Пропомняме, че през март България обяви други 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Преди два месеца по време на посещението си в Украйна Петков заяви, че обмисля значително съкращаване на руските дипломати, които посочи като 114 на брой. „Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия. Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят тук“, възмути се тогава той.

 

 

 

 

Сред изгонените днес очевидно не е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, за чието отзоваване отдавна настояват от „Демократична България“.

След началото на войната на Русия в Украйна редица държави от ЕС изгониха стотици руски дипломати.

 

 

 

МВнР:

Малко по-късно от Министерството на външните работи(link is external) обявиха, че посланик Елеонора Митрофанова е била информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. „Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители“, пише в съобщението на МВнР.

 

 

 

Оттам посочват, че искането на България има две основания: „първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани“.

 

 

 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

 

 

Сега

Политика

More in Политика

баце-бикини-750x430

Съдът разрешил ДНК проба от детето на „Мис Бикини“, написа „Труд“ и изтри новината. Защо?

май 25, 2023
gesh

Гешев пред правната комисия: Не ме е страх. Няма да позволя пипането на Конституцията с мазни пръсти

май 25, 2023
вътев

Кирил Вътев гласен за земеделски министър! Български производители: Той работи само с вносно месо!

май 25, 2023
олеся

Посолството на Украйна осъжда планираната прожекция на филма „Азовстал“ в Руския културно-информационен център

май 25, 2023
denkov-gabriel

Шах: ГЕРБ иска да има министри в правителството, „Промяната“ са против. Засега

май 25, 2023
пенсииии

Преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2023 г., предлагат депутати от БСП

май 24, 2023