Политика

Борисов: ГЕРБ ще подкрепи вдигане на ветото за РСМ, този страхлив премиер има нашите гласове

Борисов: ГЕРБ ще подкрепи вдигане на ветото за РСМ, този страхлив премиер има нашите гласове

 

страхлив1655885395

 

 

Даваме зелена светлина за Македония! Премиерът има нашите гласове. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

 

Свидетели сме на един страхлив премиер!, каза още Борисов.

 

„Френското предложение за Северна Македония е много добро. Вярвам на Макрон и на ЕС“, зааяви Борисов.

 

„Както обещах в събота, запознахме се с текстовете от проекта на решение на Съвета на ЕС и преговорната рамка за РСМ и Албания. И трябва да ви кажа, че текстът е действително много добър. В него са включени всички опасения и страхове, и това, което касае България. Аз вярвам на президента Макрон, вярвам и на ЕК. До този момент всичко, което се е случило като добро за България, е благодарение на ЕС“, заяви Бойко Борисов.

 

 
„Аз се наслушах вчера на смелчаци. Премиерът и управляващото мнозинство взимат тежки и непопулярни решения. Когато се отстоява принципът, а той е, че в момента Европа, Западът, НАТО искат разширяването на Западните Балкани… И действително не мога да си представя как премиерът казва, че не е чел най-важната тема за България. А вчера отново излъга, че ще отиде на съвет, ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от Министерски съвет в парламента. Защо е този страх?! Нали е много смел, от кого се страхува?“, попита лидерът на ГЕРБ.

 
„За разлика от него не сме толкова смели, но знаем да си гледаме работата и да си пазим партньорите. И тук съм съгласен с президента Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка и е поело пълния контрол в лицето на ЕК по изпълнението на всички точки по всяка една тема“, отбеляза още той.

 

 
Борисов разкритикува „отново тези, които хвалят това правителство“: „Нищо не е надградено за 6 месеца в отношенията с РСМ. Нула! Всичко е нула! Председателството може да не удовлетворява и двете страни, но е крачка напред в разширяването на Западните Балкани. Протоколът даже не е подписан. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречат на честното лъжливо момче. И който не е с него, е мафия“.
 

„Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност? Младите поколения вместо да се бият по социалните мрежи, да се прегръщат. За какви Балкани, за каква Европа говорим? Защо не ми направите и на мен едно аутокю да си говорим някой път… Сега разбирам, че е свикана днес Комисията по външни въпроси в 15 ч. едновременно със заседанието на Министерски съвет. Тия определено се страхуват! Но защо лъжат, че друг им е виновен?!“, коментира Борисов.

 

 
„Ако този лъжец премиерът се престраши, ще има 59 депутата подкрепа за даване на зелена светлина за присъединяването на РСМ и Албания. Така че да си свика веднага Министерския съвет, да даде предложение, да дойде в парламента. Не се страхувай, колега, извинявай, че те наричам така. Защото ако не се случи, ще се обърне риториката и мафиотът ще станеш ти. И понеже съм вярващ човек, искам да изразя благодарност за решението на Светия Синод за вдигането на схизмата на църквата на Северна Македония“, заяви Бойко Борисов и благодари на патриарха и владиците: „Те вчера направиха това, което ние правим днес“.

 

 
„Уважаеми колеги, аз вярвам във вас! Това е най-правилното решение за бъдещето на ЕС, Балканите и България. Ние няма да допуснем путинизация на евроатлантическата ориентация на България. Еврозона, диверсификация, разширение на Западните Балкани, НАТО. Ние първи дадохме най-много пари, за да приведем армията в такава готовност. Така че да спрат да си играят: „Който не е с нас, е мафиот“ – както едно време: „Кой не скача, е червен“. Така само ще дотрошите държавата! Вотът е парламентарна практика“, отбеляза той.

 

 
„Разчитам на вас! Този, който ми вярва, да тръгне след мен. Аз съм убеден, че ще убедим хората, които тръгват след нас, че това е вярното решение“, заяви Бойко Борисов.

 

 
„С днешното решение, с тази мощ зад мен ние искаме да му свършим работата на Петков. Защото ние вярваме в това. Ще обясним на нашите хора в страната защо сме взели това решение. Трябва да решим въпроса с Македония преди довечера. Защото този човек е лъжец, измамник, както го обявиха неговите предишни партньори. Даваме му възможност да отиде в Брюксел и да покаже каква евроатлантическа държава сме. Знаем, че ще ни хулят – както хулиха Желю Желев, когато призна Македония. Но после всички казаха „Мъдро решение“. След време ще кажат същото и за вас. Това ви го обещавам“, категоричен бе Бойко Борисов.

 

Политика

More in Политика

zaharova2_bgnes

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

юни 29, 2022
пушекbig_imiddle_768x432-compressor-300x169798

В. Енчев: Черен дим над руското посолство, очевидно се горят документи, това става само по 2 причини…

юни 29, 2022
гунчеваphpwjvrpc_559x345

Гунчева се отказа да напуска парламента, става независим депутат

юни 29, 2022
atanasov-petkov-655x368

Ще ни докара ли война Петков?

юни 29, 2022
Костадин_Костадинов_7607276523588328707_big

Действията на Кирил Петков са опасни за страната. Главният прокурор да предприеме мерки

юни 29, 2022
мадрид980x551_1656472952

Радев от Мадрид с първа реакция за решението на Петков да изгони 70 руски дипломати

юни 29, 2022