Личности

Германският министър на икономиката вече се къпе за 5 минути заради Русия и Путин

Германският министър на икономиката вече се къпе за 5 минути заради Русия и Путин

 

0000534646-article2

 

 

Германският министър на икономиката Роберт Хабек направи изненадващо признание пред германското издание „Шпигел“. Той каза, че от началото на войната в Украйна се къпе много по-бързо, за да пести енергия, предаде ДПА.

 

 

 

„Придържам се към препоръките, които моето министерство отправи. Значително ограничих времето, през което си вземам душ“, отговори Хабек на въпрос на журналист от „Шпигел“ как лично той пести енергия в ежедневието си.

 

 

 

„Никога в живота си не бях си вземал душ за пет минути. Наистина се къпя бързо“, споделя Хабек, който е и германски вицеканцлер. Той многократно призовава своите сънародници да пестят енергия поради ограничените доставки на руски природен газ.

 

 

 

В четвъртък Германия задейства „алармения етап“ на своя план за извънредни ситуации с газа в отговор на намаляващите руски доставки, но не позволи на енергийните компании да прехвърлят нарастващите разходи за енергия върху клиентите в най-голямата европейска икономика, предава „Ройтерс“.

Мярката е най-новата ескалация в противопоставянето между Европа и Москва след руската инвазия в Украйна, която разкри зависимостта на блока от руските газови доставки и предизвика трескаво търсене на алтернативни енергийни източници.

Стъпката е до голяма степен символичен сигнал за компаниите и домакинствата, но бележи сериозна промяна за Германия, която поддържа силни енергийни връзки с Москва още от времето на Студената война.

По-ниските газови потоци предизвикаха предупреждения тази седмица, че Германия може да изпадне в рецесия, ако руските доставки спрат напълно. Проучване от четвъртък показа, че икономиката е загубила инерция през второто тримесечие.

„Не трябва да се заблуждаваме: Прекъсването на доставките на газ е икономическа атака срещу нас от страна на Путин“, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек в изявление.

Надяваме се, че нормирането на газа ще бъде избегнато, но не е изключено, каза Хабек:

„От сега нататък газът в Германия е дефицитна стока… Ето защо вече сме длъжни да намалим потреблението на газ, вече и през лятото.“

Как да бъда намалена зависимостта на Европа от руските доставки на синьо гориво е сред темите на срещата на лидерите на страните от Европейския съюз в Брюксел. В нея участва и германският канцлер Олаф Шолц. На въпрос на журналисти след срещата, дали смята намаляването на времето за къпане за смислена препоръка към германците, Шолц отговори:

 

 

 

„Мисля, че министърът говореше само себе си и не съветваше другите какво да правят“.

 

 

 

Междувременно председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след заседанието на европейските лидери каза, ЕС трябва да намери начин да замени 150 млрд. кубически метра газ, които досега е внасял от Русия.

 

 

САЩ вече са доставили две трети от договорените за тази година 15 млрд. куб. м. американски втечнен газ, като се очаква през следващите години това количеството да бъде 50 млрд. куб. метра ежегодно, допълни тя.

 

 

 

Фон дер Лайен припомни, че Норвегия увеличава износа за Европа с 15 на сто, а Азербайджан с 90 на сто, Алжир също повишава износа си.

 

 

 

Тя добави, че тези страни виждат добра възможност за нови клиенти там, откъдето Русия се оттегля.

 

Лупа бг

Личности

More in Личности

phpswhzhy_559x345

На 91 г. почина Михаил Горбачов – „бащата на Перестройката“

август 31, 2022
niama-zdravo-miasto-po-ratsete-mu-708

Няма здраво място по ръцете му! Ужасяваща СНИМКА на Горбачов изтече в мрежата

юли 2, 2022
меркел

Пълен потрес! Вижте как се промени Меркел, откакто не е канцлер / СНИМКИ

юни 3, 2022
alen-delon-shokira-iziavlenie-che-shte-975

Светът плаче: Ален Делон с прощални думи преди евтаназията

април 21, 2022
жириновски991-ratio-vladimir-zhirinovski

Почина Владимир Жириновски

април 6, 2022
big_121

„Уолстрийт джърнъл“ гръмна със сензационна новина: Роман Абрамович е отровен

март 28, 2022