Политика

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

zaharova2_bgnes
Русия обеща реципрочен отговор на решението на България да изгони 70 руски дипломати. Това стана ясно от изявление на говорителката на външното министерство на Москва Мария Захарова. Според нея решението е взето “отвън”.

„Убедени сме, че това е направено по поръчка отвън. Убедени сме, че това е направено въпреки волята, желанието и стремежа на българския народ“, каза Захарова.

 

 

 

Според Захарова външни сили, „под фалшив претекст, се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог.

 

 

 

Ние сме убедени, а и аз бих желала хората в България да чуят това: никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее.

 

 

 

 

Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, смята Захарова.

 

 

Руските дипломати трябва да напуснат страната до 24 ч. на 3-ти юли. София мотивира това свое искане с две основания. Едното е за реципрочност, а другото – за дейност, която противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

 

 

 

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

 

 

Решението на България съобщи премиерът в оставка Кирил Петков.

 

 

“Искам да кажа на всички, не само на Русия, че всеки, който работи срещу интересите на България ще бъде призован и отзован да си отиде обратно в страната, откъдето е дошъл”, каза Петков и подчерта, че „България има служби, които работят за нейните интереси”, посочи Петков и допълни – голяма част от изгонените дипломати са работили за чужди служби.

 

 

Това предизвика реакция у нас. Вътрешнополитическите страсти се разпалиха, защото според критиките Петков е взел това решение еднолично. От ДБ заявиха, че не са били информирани, от ИТН отново намериха повод да критикуват управленския подход на Кирил Петков и да го обвинят в това, а от БСП събраха партийния актив спешно, за да обсъдят ситуацията.

 

Фрог нюз

More in Политика

buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022
phpfwk8i1_559x345

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

юли 2, 2022
rumen-ovcharov

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

юли 2, 2022
5342060cfad44853084602739058eb83

Слави Василев затапи Лена с тези думи за хонорар, който му е предлаган от „Америка за България“

юли 2, 2022
ezgif-5-6d0b5ac2c6

Защо Петков изгони всички счетоводители от руското посолство и консулствата у нас?

юли 2, 2022
petkovi

В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

юли 2, 2022