Политика

Кабинетът отказа оферта на Борисов и постави насрещни искания

Кабинетът отказа оферта на Борисов и постави насрещни искания

отказzx860y484_4360774

 

 

Правителството отказа предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

 

 

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред „Дневник“. Тя каза, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония – да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

 

 
Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Но министър-председателят предприе политическия ход на обратната хронология след честите обвинения от „Има такъв народ“ за двойствена политика по спора за Северна Македония, като опитва така да демонстрира максимална прозрачност. Критики за подхода при решението за начало на европреговорите на съседната на България страна Петков получава и от президента Румен Радев.

 

 
„Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по плана за възстановяване и устойчивост“, коментира Бориславова пред „Дневник“ по повод проваления по-рано днес (22 юни) кворум в Народното събрание. По думите ѝ в дневния ред на парламента за сряда са били предвидени проектозакони, от чието приемане зависи тъкмо получаване на средства по плана за възстановяване и устойчивост.
 

 

Обсъждане на актуализацията на бюджета сега не беше предвидено, но пък ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ имат достатъчно депутати (общо 125) и занапред да провалят парламентарни заседания.

 

 
От коалиционните партньори – БСП и „Демократична България“ – засега няма реакции след изненадващия ход на Борисов, чийто депутати в неформални разговори досега са коментирали, че предложението на френското председателство за Северна Македония е „безспорно добър напредък“, но не включва всички искания на България.
 

 

 

БСП досега е заставала зад позицията, че Северна Македония първо трябва да изпълни българските искания и след това да започва преговори за еврочленство. Но след предложението на френското председателство Европейската комисия да стане гарант за спазването им по пътя към присъединяването от левицата не са коментирали въпроса.

 

 

 

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов досега е казвал, че европейското предложение по спора между България и Северна Македония е изключително добро и се е обявявал в подкрепа на разговори с ГЕРБ и ДПС по теми от национално значение, без партиите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ да имат участие в изпълнителната власт.

 

 

 
Реакциите на „Има такъв народ“ и „Възраждане“ са предвидими, доколкото и двете партии определят разговорите за вдигането на ветото като национално предателство.

 

 

От 15 часа ще се проведе заседание на парламентарната комисия по външна политика, където ще бъде изслушан министърът на външните работи Теодора Генчовска по темата за предложението на френското председателство. Генчовска е номинация на „Има такъв народ“, а министерството ѝ още преди дни разпространи съобщение според което европейската формула за Северна Македония е приемлива за България.

 

 
За 15 часа е насрочено и редовното заседание на Министерския съвет. В програмата му темата Северна Македония не е предвидена. Според информация на „Дневник“ обаче тя ще бъде обсъдена на оперативно заседание, където министрите могат да взимат решения на подпис вместо с гласуване.

 

Епицентър, Дневник

Политика

More in Политика

оръжия-Янев1656415117

Нинова: Кабинетът на Радев и Стефан Янев са наредили доставка на оръжия за Украйна

юни 28, 2022
demokratichna_bylgariia

ДБ след срещата при Радев: Възможна е ”хигиенна формула” за подкрепа и от ГЕРБ и ДПС

юни 28, 2022
чашиarticles__9632cb09759f28532e3d22c68ce3b559

Бой в парламента на Северна Македония, хвърчат чаши, проля се кръв / ВИДЕО

юни 28, 2022
радевbig_1b5a

Извънреден ход на президента: Радев изключи ПП и БСП от консултациите

юни 28, 2022
койIMAGE_11902843_40_0

Съспенс – кой е летял с правителствения фалкон за Анкара? Ето кой (Обновена)

юни 28, 2022
срещаbig_payimage-539881

Тошко Йорданов помоли президента да разсекрети стенограмата от Консултативния съвет за Македония

юни 28, 2022