Политика

Кирил Петков за 70-те руски дипломати: Решението не е мое

Кирил Петков за 70-те руски дипломати: Решението не е мое

 

big_000000000000_2_1fe

 

 

„Решението, което се случи вчера, не е мое“. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков при пристигането си в парламента, където той и ръководителите на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване“ и на „Военно разузнаване“ ще бъдат изслушани от депутатите на закрито заседание. Поводът е експулсирането от България на 70 руски дипломати и служители.

 

 

 

„Има три доклада на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС), на база на които се взеха тези решения, има и междуведомствен доклад от Министрество на външните работи (МВнР) и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, външният министър, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на Министерство на вътрешнте работи (МВР), председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция разузнаване (ДАР,) директорът на служба Военно разузнаване, началникът на Национална служба за охрана (НСО) и представител на президентската институция от 9 юни 2022 г.“, обясни още той на влизане в парламента.

 

 

 

Петков беше категоричен, че не е действал сам. Той разкри, че е било проведено обсъждане в Съвета по сигурност към Министерския съвет, след което е взето и решение. В заседанието му, провело се на 9 юни, са участвали редица отговорни лица – министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на външните работи Теодора Генчовска, на отбраната Драгомир Заков, на финансите Асен Василев и на електронното управление Божидар Божанов, както и началникът на отбраната, главният секретар на МВР и шефовете на специалните служби – ДАНС, цивилното и военното разузнаване. Там е бил и представител на президента Румен Радев. Това означава, че държавният глава е бил наясно с готвената мярка.

 

 

 

БУРЯ В ПАРЛАМЕНТА

 

 

Очаквано случаят предизвика ожесточени словесни сблъсъци в парламента в началото на днешното му заседание.

Кирил Петков не е взел еднолично решението за изгонването на руснаците, а въпросът е обсъждан още на 18 май, на коалиционен съвет. Това съобщи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той заяви, че десницата подкрепя мярката, за която е настоявала отдавна.

 

 

 

Коментара си десният политик направи в отговор на бурна и направо обидна декларация по повода от водача на „Възраждане“ Костадин Костадинов. От парламентарната трибуна той обяви Кирил Петков за „национален предател“, който трябва да бъде „поставен под запрещение“. По думите му, единствената причина, поради която експремиерът е изгонил руснаците, е да угоди на САЩ и така да получи възможност отново да управлява. Интересното е, че Костадинов нарече Петков „случаен минувач“ във властта – фраза, която първо дойде от ДПС.

 

 

 

„Ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представителите от „Възраждане““, необичайно остро реагира Христо Иванов на декларацията. „Тази реч сигурно е писана от г-жа Захарова (говорителят на руското външно министерство – бел.ред.)“, иронично коментира Настимир Ананиев от ПП изявлението на националистическия лидер.

Временният председател на парламента Мирослав Иванов направи забележка на всички говорили. Той обаче отново не посмя да наложи наказания, въпреки че Костадинов очевидно наруши правилника на Народното събрание, като обиди други държавни институции.

 

 

 

 

БИВШИЯТ СЪЮЗНИК

ИТН не подкрепи премиера в оставка Кирил Петков за решението България да отзове 70 руски дипломати. „Истината е, че това е лично негово решение и то му хрумна, докато пътуваше във влака за Украйна, някъде там по гарите“, коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова тв.

 

 

 

По негови думи още тогава министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е от квотата на ИТН в четворната коалиция, е обяснила на премиера, че това е мярка, която не се прави по този начин. „Има си определени правила. Това не е да си играем на деца в квартала и да се разсърдим“, посочи Йорданов. Според него действията по отзоваването на дипломати били като „танц“, защото отсрещната страна взема реципрочни мерки. „Сега, ако те решат да играят реципрочно, трябва да изгонят всичките и да останем без дипломатическо представителство там. Такова нещо и във война не е правено“, категоричен е Йорданов.

 

 

 

Той призна, че „имало някакъв доклад от ДАНС“ за евентуални шпиони в руската дипломатическа мисия в България, но се съмнявал „доколко службата не изпълнява също нарежданията на премиера“. Накрая Тошко Йорданов отбеляза: „избягвам да казва дали е против или не, защото не е вътре в системата, но не се прави толкова рязко и изпитам известни съмнения дали всички са шпиони, защото бройката е хрумнала в главата му преди 4 месеца“.

 

 

 

Президентът Румер Радев от своя страна беше лаконичен по въпроса за изгонването на руските дипломати. „Не мога да коментирам, защото не резполагам с необходимата информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре – и като мащаби, и като последствия“, коментира държавният глава в Мадрид на срещата на НАТО. От своя страна визепрезидентът Илияна Йотова също изрази недоволство от решението и го определи като безпрецедентно. В Павликени днес тя посочи, че било редно след като то е на база на получена информация от българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той.

 

 

 

КАНДИДАТИТЕ ЗА ВЛАСТТА

Критики по отношение на отзоваването на руски дипломати изрази и лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова.

„В опита си да спечели благоволението на западните партньори, правителството на Петков и Нинова премина всякакви граници, заемайки по-крайни позиции от повечето европейски държави. За първи и последен път в историята ни България гони 70 руски дипломати наведнъж и то без публично обявени причини! И това – след като самосиндикално се оставихме без дългосрочни газови доставки, а премиерът води война с българския президент пред световните медии, представяйки себе си като единствен и незаменим западен съюзник. Неопитност и сервилност не могат да са оправдание за политическата глупост във външната политика, защото тя има трайни последствия, заплашва исторически връзки, които трудно ще се възстановят с години, и вреди на интересите на страната. И ако Петков и Нинова не виждат проблем с този срам, то българският народ няма да го приеме!“, написа бившият обмудсман във Фейсбук.

 

 

 

 

Лидерът на новата партия „Български възход“ Стефан Янев също не подкрепи Кирил Петков.

„Най-лесно е да се каже, че тези хора са работи срещу националния интерес, което е клише в дипломатическата практика. Преводът е шпионаж. Дали е така или не е така широката публика ще разбере в по-късен етап. В този случай нямаме голям избор освен да вярваме на управляващите. В случая вярвам или не вярвам е трудно да се отговори еднозначно. Единственото което може д акоментираме е бройката. Изведнъж 70 е малко странно. Ако сме ги чакали всички да се навържат, значи друго се е случвало“, коментира той пред „Нованюз“.

 

 

 

„Такъв тип действа – поставяне на дипломатическите отношения на карта, действително ще имат сериозни последствия. Според мен тук се залага на емоцията и не се мисли в дългосрочен план“, добави Стефан Янев. Според него „България би могла да играе ролята на мост между колективния Запад и Русия“

 

 

 

 

ПРЕЦЕДЕНТ

„Подобно нещо не се е случвало откакто България има модерна дипломация. Тук става въпрос по-скоро за културни аташета, такива по печата, търговски аташета, прикрити под други дипломатически позиции представители на руските служби, които са много и в момента са доста активни“, заяви бившият външен министър Милен Керемедчиев пред bTV. Според него важното е да се разбере дали тези изгонени 70 служители ще бъдат сменени с други или позициите им ще бъдат закрити. По думите му нотата връчена на Митрофанова загатва за вървене към реципрочност.

„Руската федерация има най-голяма численост на дипломати у нас. Тя варира до около 150 човека. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 човека там“, каза още Керемедчиев.

 

 

 

 

ПАНИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ

Според Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС изгонването на дипломатите от руското посолство е резултат от панически действия от страна на премиера в оставка Кирил Петков. Тя допълни, че е научила новината от медиите. „Забелязвам разминаване в това, което казва министър-председателят, и това, което беше пуснато като прессъобщение. Защото не всички са дипломати. 43 са дипломатите към момента. И друго – всички ли са извършвали шпионска дейност?“, попита бившият външен министър, намеквайки, че сред изгонените вероятно има и обслужващ персонал на посолството.

 

 

Съпратиецът й Даниел Митов заяви, че ако дипломатите „са извършвали дейности, несъвместими със заявените от тях, то трябва да поздравим българските служби за добре свършената работа“. И дполъни:  „Ако службите са си свършили добре работата, то това означава, че те трябва да продължат нататък, защото напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси, по-специално да пазят интересите на „Лукойл“.

 

Сега, Нова нюз, БНТ, БНР, дарик

Политика

More in Политика

разрив17ba5f1f838e49b4a7e91ba37f212c7b

Какво доведе до разрива в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев?

юли 3, 2022
buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022
phpfwk8i1_559x345

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

юли 2, 2022
rumen-ovcharov

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

юли 2, 2022
5342060cfad44853084602739058eb83

Слави Василев затапи Лена с тези думи за хонорар, който му е предлаган от „Америка за България“

юли 2, 2022
ezgif-5-6d0b5ac2c6

Защо Петков изгони всички счетоводители от руското посолство и консулствата у нас?

юли 2, 2022