Политика

Нов скандал: Генчовска не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати

Нов скандал: Генчовска не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати

 

генчовска980x551_1654333199

 

 

Външният министър Теодора Генчовска не е подписала нотата, която беше връчена на руския посланик Митрофанова за изгонването на 70 руски дипломати, научи Епицентър. бг.

 

 

 

Това е направила нейната заместничка Ирена Димитрова, която няма право на това.  Eдинствено външният министър Теодора Генчовска може да узокони тези докуминти с подписа си
Както вече написахме вчера, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова, на която са й били връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас. Уличените в „несвойствени дейности“ служители на посолството следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г..

 

Във вербалната нота България е настояла и за редуциране на числеността на руските дипломати на територията на страната.

 
„Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители„, заявиха вчера от МВнР.

 

 
Само че решение на Министерския съвет за „намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация“ няма. Това бе обявено от вицепремиера Корнелия Нинова.

 

 

 
Освен това във Външно са пренебрегнали факта, в Съвета за сигурност на ООН има пет държави – постоянни членове, които се ползват със специален статут и по числеността на дипломатическите мисии по света. Тези държави са Русия, САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай.

 

 
Има и още едно крещящо нарушение на процедурата и законността в страната  – както стана ясно нито при президента Радев, нито при главния прокурор Иван Гешев е постъпил доклад от службите за дейността на тези дипломати, въз основа на който бе трябвало да бъде взето такова безпрецедентно решение. И Радев, и Гешев научават за изгонването на руските дипломати от медиите.

 

 

 

Освен това, сред тези 70 души само 43 са дипломати, останалите са технически персонал:  готвачи, чистачки, шофьори. За всеки от тях България трябва да предостави конкретни доказателства за наличие а шпионска дейност, както обяви премиерът Петков. Всички те са в правото си да започнат съдебни процедури срещу  решението на българския премиер.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

разрив17ba5f1f838e49b4a7e91ba37f212c7b

Какво доведе до разрива в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев?

юли 3, 2022
buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022
phpfwk8i1_559x345

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

юли 2, 2022
rumen-ovcharov

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

юли 2, 2022
5342060cfad44853084602739058eb83

Слави Василев затапи Лена с тези думи за хонорар, който му е предлаган от „Америка за България“

юли 2, 2022
ezgif-5-6d0b5ac2c6

Защо Петков изгони всички счетоводители от руското посолство и консулствата у нас?

юли 2, 2022