СВЯТ

Путин изненадващо се появи на икономически форум и разби всички заклинания, ето за какво предупреди…

Путин изненадващо се появи на икономически форум и разби всички заклинания, ето за какво предупреди…

putin-ruskata-ikonomika-ustoa-na-zapadnite-sankcii-1

 

 

 

Руският президент Владимир Путин днес произнесе реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург, в която заяви, че икономика на Русия е устояла на западните санкции, наложени след навлизането на Москва в Украйна, предаде Ройтерс.

 

 

 

„Нищо няма да бъде както преди в глобалната политика“, предупреди той и обвини САЩ, че третират другите страни като „колонии“.

Според Путин Европейският съюз е загубил политическия си суверенитет. Руският президент подчерта, че инфлацията в някои страни от еврозоната е надхвърлила 20 на сто. По думите му ЕС може да загуби над 400 милиарда долара заради наложените санкции срещу Русия. Санкциите са вредни за тези, които ги налагат, добави той.

 

 

„Реалните интереси на гражданите и на бизнеса остават на заден план. Тази реалност неизбежно ще доведе до сериозни социално икономически изменения в недалечна перспектива и смяна на елитите.

 

 

Икономическият „блицкриг“ срещу Русия първоначално не е имал шанс за успех, твърди руският президент. Той изтъкна, че държавните финанси на Русия са устойчиви и страната е успяла да преодолее пика на инфлацията.

 

 

Путин каза още, че Русия трябва да се придържа към отговорна макроикономическа политика, а бюджетната политика на страната трябва да бъде предвидима. Руските власти ще работят за постигане на целта за инфлация от 4 на сто, съобщи още той.

 

 

Опасенията, че американската валута ще поскъпне до 200 рубли за 1 долар, е форма на информационна война, заяви Путин, допълвайки, че Кремъл е стабилизирал банковата система на страната и е вложил достатъчно ликвидност в икономиката.

 

 

 

Доверието в световните валути е подкопано от Запада, каза още руският държавен глава.

 

 

 

Русия не е виновна за покачването на цените на световния пазар на зърно, според руския президент, а дефицитът на торове може да тласне нагоре цените на храните.

 

 

 

Путин обвини САЩ, че вдигат цените на храните, като печатат пари и „разграбват“ хранителните продукти на световните пазари. Путин каза, че Русия е готова да увеличи своя износ на зърно и торове, както и че Москва е готова да изпрати хранителни продукти в Африка и Близкия изток.

 

 

 

 

 

Факти бг, Блиц

More in СВЯТ

1010x570

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

ноември 11, 2022
ezgif-2-a69bd936b9

САЩ отнеха статута на Русия като пазарна икономика

ноември 11, 2022
php2wou8e_559x345

Балотаж в Джорджия отлага със седмици развръзката за контрола на Сената

ноември 9, 2022
big_111111

Унгария скочи срещу предложението на ЕК да отпусне 18 милиарда евро на Украйна

ноември 9, 2022
ezgif-2-746047e532

Отстъпление? Руските войски се изтеглят от Херсон, ген. Суровикин обясни защо / ВИДЕО

ноември 9, 2022
preduprediha-putin-vazmozhni-opiti-033

Предупредиха Путин за възможни опити за убийството му на срещата на Г-20

ноември 9, 2022