Русия

Путин с програмна реч в Санкт Петербург: Русия никога няма да тръгне по пътя на самоизолацията

Путин с програмна реч в Санкт Петербург: Русия никога няма да тръгне по пътя на самоизолацията

 

putin-ruskata-ikonomika-ustoa-na-zapadnite-sankcii-1

 

 

Руският президент Владимир Путин беше най-важният оратор в пленарното заседание в третия ден на XXV Петербургски международен икономически форум (ПМИФ) в Санкт Петербург, съобщи РИА Новости.

 

Във форума участваха президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, новоначеният представител на талибаните в Москва Джамал Насир Гарвал и, по думите на телевизионния канал Москва 24, и други чуждестранни лидери. Основна тема в близо 75-минутната реч на Владимир Путин беше икономиката, но президентът говори и за т. н. специална военна операция в Украйна и отношенията със Запада.

„Русия никога няма да тръгне по пътя на самоизолацията. Ние вървим по пътя на разширяване на сътрудничеството. Това е преобладаващата част от населението на земята. При това всеки, който иска да си сътрудничи с нас, е подложен на натиск от Съединените щати.“ – започна от глобалната ситуация стопанинът на Кремъл.

„Ще развиваме икономическо сътрудничество с тези, които искат да работят с нас. И дори с европейските компании, на които им извиват ръцете. Ще разработим транспортни хъбове, транспортната система, нашата разплащателна система. Ще създадем устойчиви връзки с Близкия изток и Южна Азия.“ – заяви Путин.

Президентът на Русия обеща на сънародниците си още през тази година да бъде постигнато снижаване на нивото на бедността и ръст на доходите на гражданите.

„Възлагам да бъдат приети кардинални мерки за подкрепа на семействата с деца.“ – обяви Владимир Путин, след което допълни списъка с намеренията за мащабен план по ремонт на пътищата в Русия, и за комплексна програма за саниране на жилищно-комуналното стопанство.

Владимир Путин говори и за постигане на технологичен суверенитет, като руската индустрия не само трябва да намери алтернативи на вноса, но и да заработи изпреварващо спрямо западните технологии. Той определи като най-добри в света много от руските решения в сферата на изкуствения интелект. За финансиране на технологичното обновление се предлага промишлена ипотека – преференциални кредити при ниска лихва, не повече от 5 процента годишно, а право на такива кредити ще имат предприятията, които планират да купят готови производствени площи.

В речта, която напомняше програмна реч от някогашните конгреси на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС,) Владимир Путин обяви края на еднополюсния свят.

„През последните десетилетия на планетата се формират нови мощни центрове, които все по-силно заявяват своето присъствие, всеки от тях развива свои политически системи и обществени институции, прилага свои собствени модели на икономически растеж и, разбира се, има правото да ги защитава, да гарантира националния суверенитет Говорим за обективни процеси, за истински революционни, тектонски промени в геополитиката, глобалната икономика, технологичната сфера, в цялата система на международните отношения.“

Путин разкритикува Запада като ненадежден партньор. „Такива ключови за бизнеса понятия като бизнес репутация, неприкосновеност на собствеността, доверие в световните валути бяха фундаментално подкопани, подкопани, за съжаление, от нашите партньори на Запад. И това беше направено умишлено в името на амбицията, в името на запазването остарели геополитически илюзии“ – каза лидерът на Русия пред аудиторията в която имаше и много представители на развиващите се страни. „Западните страни грубо и безсрамно налагат собствената си етика, възгледи за култура и разбиране на историята, а понякога поставят под въпрос суверенитета и целостта на държавите, създават заплаха за тяхното съществуване.“ – продължи с критиките към т. н. Колективен Запад, термин на Кремъл, руският президент.

Руският лидер прехвърли на Запада и вината за войната в Украйна:

„Западът принципно отказа да изпълни предишния си ангажимент. Оказа се просто невъзможно да се постигнат нови споразумения с него. В настоящата ситуация, на фона на нарастващите рискове и заплахи за нас, решението на Русия да проведе специална военна операцията беше предизвикана, необходима Това е решение на суверенна държава, която има безусловно право, основано, между другото, на Устава на ООН, да защитава своята сигурност, решение, насочено към защита на нашите граждани, жители на народните републики на Донбас, които в продължение на осем години са били подложени на геноцид от режима в Киев и неонацисти, които получиха пълното покровителство на Запада.“

Държавният глава на РФ се опита на няколко пъти да уязви Европейския съюз като общност. „Всички опити да се запази добро лице при лоши карти. Всички приказки за уж приемливи разходи в името на „псевдоединството“ не могат да скрият основното – Европейският съюз най-накрая загуби политическия си суверенитет, а неговите бюрократични елити играят по чужда свирка, приемайки всичко, което им е казано отгоре, причинявайки вреда на собственото си население и собствената си икономика, техния собствен бизнес.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

epa09312807 Russian President Vladimir Putin attends his annual Question and Answer live broadcasted call-in show in Moscow, Russia, 30 June 2021. During the live call-in session Russian President Vladimir Putin directly answers questions from Russia's citizens.  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Мудис“: Русия е в дефолт за първи път от Ленин насам, но не е във фалит, хазната й е пълна

юни 28, 2022
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Твърденията за руски фалит „не са наш проблем“, обяви Кремъл

юни 27, 2022
сарматx220622063904-800x451.jpg.pagespeed.ic.Mu8ZVztzEa

Добре, всичко свърши! Путин съобщи, че съвременните системи С-500 започнаха да влизат във войските

юни 26, 2022
1010x570 (1)

Путин подписа нов указ, свързан със силната рубла – дали западът ще го приема, си е негов проблем

юни 22, 2022
1010x570

Путин подписа указ, с който решенията на Европейския съд по правата на човека вече не важат

юни 13, 2022
FB_IMG_1654954020511-678x381

Москва: Политиките на САЩ доведоха до новата Г-8, която събаря старата Г-7

юни 12, 2022