Политика

Радев критикува Кирил Петков за ветото: Не може да внася чуждо предложение, той не е куриер, а премиер

Радев критикува Кирил Петков за ветото: Не може да внася чуждо предложение, той не е куриер, а премиер

 

phpoigyfa_559x345

 

 

Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция – той не е куриер, а премиер. 

 

 

 

Това заяви президентът Румен Радев по повод френското предложение за Северна Македония. Държавният глава го определи /самото предложение/ като стъпка в правилната посока и допълни:

 

 

 

Остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени: като вписването на българите в Северна Македония в конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи, обясни Радев.

 

 

 

Той допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции.

 

 

 

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

„Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим – много от тях са извън парламента“, подчерта Радев, който участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.

 

 

 

 

Относно думите на генерал Атанас Атанасов от „Демократична България“, че „президентът да докаже, че се купуват депутати, иначе клевети и сваля правителството“, Радев коментира следното:

 

 

 

„Още от древни време търговията е не само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“.

 

 

 

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите – също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря и тук трябва да сме изключително ясни, че много от хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим, са извън парламента”, добави държавният глава.

Политика

More in Политика

Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024
Image_17554307_40_0

С поредна комисия парламентът ще разследва корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в тях

април 3, 2024
rumen-spetsov-655x442

ДАНС удари Асен Василев с ареста на шефката на митниците, адвокатката й отрича да е задържана

април 3, 2024