Политика

Радев разкри готов ли е със служебен кабинет и защо ветото за РСМ няма как да бъде вдигнато скоро

Радев разкри готов ли е със служебен кабинет и защо ветото за РСМ няма как да бъде вдигнато скоро

 

рига1655728168

 

 

Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ направи своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище „Бургас“. Това каза президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

 

 

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

 

 

„Аз съм казал, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил 3 служебни кабинета и трите се справиха. Въпросът не е в служебните кабинети, а партиите да проявят отговорност. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства. Те не могат да избягат от тях. Изборите са крайният вариант. Рано е да мисля на кого ще дам третия мандат“, каза той.

 

 

„Наистина се учудвам и има представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на отношенията правителство – парламент“, обясни държавният глава.

 

 

„Рамковата позиция е направена през 2019, а после подкрепена от НС. Министерски съвет, в резултат на експертизата, ако ще актуализира, да актуализира рамковата позиция със свое решение и да я изпрати в парламента и той да я одобри. Не обратното.

 

 

 

Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът, който трябва да вземе това решение е МС. Не трябва да се спекулира. Предложенията по френското председателство са най-справедливи и най-добрите до момента. От една година настоятелно се боря“, каза президентът.

 

 

 

Той изтъкна, че не се говори за българско малцинство, а равноправие и копенхагенските критерии го изискват.

 

 

 

„Няма абсолютно никакво време. Вдигането на ветото няма как да стане сега, защото този протокол трябва да бъде приет от българския парламент и парламентът на РСМ“, каза Радев.

 

 

„Г-жа Нинова демонстрира непознание на процесите, за които говоря, а това е недопустимо за вицепремиер. Къде сте видели, че заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно. Знаете мнението ми за управляването на ГЕРБ. Къде са били тогава и какво са правили. Не мога да приема открити призиви към политическо номадство“, посочи той.

 

 

Политика

More in Политика

разрив17ba5f1f838e49b4a7e91ba37f212c7b

Какво доведе до разрива в отношенията между Кирил Петков и Румен Радев?

юли 3, 2022
buqr_osmani_fb

Османи се похвали: Македонският език става официален в ЕС

юли 3, 2022
phpfwk8i1_559x345

Изгонените руски дипломати напускат България със семействата си: два полета извеждат в неделя над 160 души

юли 2, 2022
rumen-ovcharov

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

юли 2, 2022
5342060cfad44853084602739058eb83

Слави Василев затапи Лена с тези думи за хонорар, който му е предлаган от „Америка за България“

юли 2, 2022
ezgif-5-6d0b5ac2c6

Защо Петков изгони всички счетоводители от руското посолство и консулствата у нас?

юли 2, 2022