Политика

Радев се видя в чудо, отправи извънредно обръщение към Петков заради неадекватните му действия

Радев се видя в чудо, отправи извънредно обръщение към Петков заради неадекватните му действия

 

64c8c8e70023c0771a802b393388804c

 

 

Президентът на България Румен Радев отправи призив към премиера Кирил Петков да вземе мерки веднага заради влошените отношения с Русия след решението за изгонване на 70 техни дипломати.

 

 

Ето какво написа президентът преди минути във фейсбук профила си:

 

 

„Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури.

 

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация.

 

 

Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.

 

 
Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта“.

 

 

Припомняме, че тази вечер министърът на външните работи Теодора Генчовска обяви, че не е подписала решението за изгонване на 70-те руски дипломати. Тя разкри, че Министерство на външните работи е изпратило още по обяд нотата на Москва до премиера Кирил Петков, с която се обявява, че руското посолство у нас ще бъде затворено, ако до утре до 12 часа  правителството не промени решението си за експулсиране на 70-те руски дипломати. От МВнР са поискали от премиера Петков указания, но все още няма такива.

 

 
Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати. Това заяви Митрофанова тази вечер в централната емисия на БНТ.

 

Българското правителство поиска посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Молбата бе отправена от премиера Кирил Петков в негово любезно изявление, разпространено от Министерски съвет,  седем часа след като той е бил уведомен за нотата на посланик Митрофанова. 

 

 

 

 

Депутатите настояха премиерът да се яви спешно в парламента, за да разясни случая и очакваха в 20.00 часа той да се появи. Петков отказа.

 

В момента никой в държавата не знае какво да направи.

 

БНТ, Епицентър, фейсбук

Политика

More in Политика

atanas-atanasov

Ген. Наско брани уволнения Коцев: 100% съм сигурен, че не е участвал в престъпни схеми

април 11, 2024
йовчев

Цветлин Йовчев: Живко Коцев, вместо да разследва корупция, се търкаля по сауни

април 11, 2024
eto-koi-shte-poeme-vremenno-posta-829

Радев освободи Живко Коцев като главен секретар на МВР, ето кой поема временно поста

април 10, 2024
1010x570

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

април 9, 2024
кироооо

Кирил Петков: Не може с някакви снимки на пачки да се замазва нещо по-страшно, връщаме се в мутренските времена

април 9, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024